Најновије

А ОНДА И СВЕ ОСТАЛО: Због кризе у Сирији поскупљује гориво у Србији?

Колико ће криза у Сирији и политички рат између Запада и Русије пољуљати цене нафте на светском тржишту и како би то могло да се одрази на цену горива у Србији? Таблоиди увелико спекулишу колико би гориво у Србији могло да поскупи, а увозници и аналитичари поручују да је немогуће прогнозирати да ли ће се и како мењати цена горива.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Гориво у Србији је већ довољно скупо, поручују возачи, а након драматичних упозорења из таблоида да нафта дивља због Трампових потеза и да је криза у Сирији узбуркала тржиште црног злата, неки верују да ће за литар горива ускоро издвајати више новца. Поједини медији наговештавају четири динара више по литру.
"Мислим да је писало у новинама да ће поскупети већ, значи очекује се", каже грађанин у анкети.
на питање верујете ли у те најаве каже:
"Верујем. Кад год има разлога да поскупи, поскупи. А кад треба да појефтини, не појефтини. Тако да је то редован механизам".
"Не размишљам више о томе искрено, ако поскупи - поскупи. Мада ја мислим да не, где ће више од овога", рекао је други.
"Било би добро да не поскупи, ево ја апелујем да не поскупи", изјавио је трећи анкетирани грађанин.
Берзанска цена сирове нафте, иначе веома осетљива на превирања, скочила је већ током наговештаја кризе, поручује председник компаније Нафта а.д. Небојша Атанацковић.
На пумпама се, каже, сада продају деривати чија је испорука раније уговорена по нижим ценама, па се у случају скока цене сировине, тек за неколико месеци могу очекивати кориговане цене на пумпама.
Атанацковић подсећа и да НИС, упркос већинском увозу, производи око милион тона сирове нафте на домаћим налазиштима и да је мање осетљив на потресе на берзи.
"Тако да мислим да НИС, у жељи да остане конкурентан, може да направи и неке извозе у земље у окружењу, да свеједно неће прибећи одмах исправљању и повећавању цена, јер мислим да малопродајни понуђачи у великој мери зависе од ценовника НИС-а", каже Атанацковић.
Ниједан берзански аналитичар у свету не може да каже колико ће нафта коштати сутра, поручује новинарка Балкан магазина Јелица Путниковић и истиче да је реално, попут ранијих година, да спекуланти на тржишту покушају да "ућаре" на звецкању оружјем и повећају цену нафте.
"Спекулисати са појединачним износом са ценама на бензинским пумпама, то је само спекулација или једноставно неко хоће да направи психозу, да људи почну да пуне резервоаре, мислим да су такве изјаве смешне и да их треба спречавати да не уносе панику међу грађанима", каже Путниковић.
Добро је, додаје Путниковић, да се тржиште стабилизовало након што су се земље чланице ОПЕК-а и Русија договориле да ускладе производњу и доведу цену нафте на око 70 долара по барелу.
Саговорници су сагласни да за даље прогнозе треба сачекати отварање светске берзе, где ће се најпре огледати резултати ваздушног напада на Сирију и политичког рата светских сила.
Прочитајте ОВДЕ какве то нове санкције најављује САД?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Цене и квалитет горива у Србији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА