Најновије

Руски бродови натоварени оружјем крећу се ка сиријској бази (ВИДЕО/ ФОТО)

Два руска ратна брода натоварена војним возилима примећена су на рути ка Сирији, након што су у суботу САД, Велика Британија и Француска извеле ракетни напад у тој земљи.

Руски брод (Фото: Твитер)

 Руски председник Владимир Путин још није одговорио на удар савезница, али је транспортн брод "Алигатор" снимљен како плови према мореузу Босфор у недељу. Како пише британски "Дејли мејл", брод је пловио ка руској бази Тартус у Сирији.

Ово ће бити четврто распоређивање оружја Русије у ратом захваћеној земљи, а на броду су виђени тенкови, камиони, амбулантна возила и "ИЕД" радар. Такође је снимљен и жути "РоРо Александар Ткаченко" како плови ка Тартусу, који је носио брзе патролне чамце, конструкцију за монтажни мост и неколико камиона. Слике руских бродова објавио је на друштвеним мрежама поморски посматрач из Босфора, Јорук Ишик. Нова руска војна опрема снимљена је на путу ка Сирији након што су у петак Велика Британија, Француска и САД извеле напад на циљеве у Сирији, због наводног тровања хемијским оружјем у Думи.

Како пише британски лист, плави брод "Проџект 117 ЛСТ Орск 148", носио је совјетске тенкове БТР-80, Рамаз камионе и "Пелена-1" радар за детектовање импровизованих експлозивних направа (ИЕД). Други брод је био натоварен "БМК-Т" чамцем, који се користи за постављање привремених мостова, као и арсенал друге војне технике.

Док се руски бродови приближавају сиријским обалама, амбасадорка САД при УН Ники Хејли, најавила је нове санкције против Москве због наставка подршке Башару ал-Асаду. Како је најавила, мере ће бити донете до понедељка, са циљем да пошаљу поруку Москви која је блокирала шест резолуција земаља које су бомбардовале Сирију о наводној употреби хемијског оружја.

С друге стране, у Вашингтону амерички председник Доналд Трамп остао је при тврдњи да је "мисија постигнута", и тако поновио речи претходника Џорџа Буша током рата у Ираку. У међувремену је француски председник Емануел Макрон навео да савезнице нису објавиле рат Сирији. Он је истакао и да је успео да убеди Трампа да не повлачи трупе из Сирије, али је портпаролка Беле куће Сара Сандерс касније најавила да председник намерава да настави са планом повлачења војника "што је пре могуће".

Британски лист пише и да је Трамп два пута звао Макрона пре одлуке о нападу у Сирији, али да није звао у британску премијерку Терезу Меј. Тиме је, наводи "Дејли мејл", дао шансу француском председнику да се постави као водећи савезник САД у Европи.

Бродови и авиони САД, Велике Британије и Француске испалили су преко 100 ракета у суботу ујутру на објекте који су описани као складишта хемијског оружја и научни истраживачки центар у Сирији. У нападу није било жртава, а три особе ду повређене. Погледајте ОВДЕ Шешељеву изјаву поводом агресије на Сирију. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА