Најновије

Путин Србима даје чувени систем БУК, којим је Сирија оборила америчке ракете

Србија ће бити сигурнија од августа, када се очекује да ће нам Русија испоручити ракетни систем БУК. Колико је његова моћ, показало се недавно у Сирији када је војска Башара ел Асада од 103 пројектила, којима су их гађали Американци, овим системом успела да обори чак 71 ракету.

БУК (Фото: РИА)

Поред тога, Србија би у заштити свог неба могла да рачуна и на испоруку ПВО система, попут С-125 и С-200, који су, иако из старије генерације наоружања, баш у Сирији показли да могу бити и те како корисни.
- Србији не треба оружје за било какав напад, већ само за одбрану наше територије. Тренутно не можемо да се похвалимо модерном противваздушном одбраном с обзиром на то да располажемо ракетним системима још из времена Совјетског Савеза: "Стрела", "Куб" и "Нева". Уколико за три-четири месеца, уз БУК, успемо да уговоримо и набавку система С-125 или С-200, свакако би нам опрема била значајно модернизована - објашњава извор.

Чувари мира

О набавци система БУК, који бисмо добили по најповољнијим ценама, председник Србије Александар Вучић разговарао је у неколико наврата са руским колегом Владимиром Путином.
Спекулисало се и да би Београд могао да набави модеран систем С-300, који бисмо узели од Белорусије, али, како оцењују саговорници, и са овим што је Асад користио могли бисмо да очувано мир и заштитимо своју земљу.
Сиријски председник Башар ел Асад није крио задовољство руским наоружањем, те је свима који су погрдно говорили о застарелој опреми којом се његова земља бранила од америчких ракета томахавк кратко одбрусио.
Члан скупштинског Одбора за безбедност Владимир Ђукановић наводи да је оно што су Сиријци користили дало добре резултате у одбрани.
- Србији би исти ти системи добродошли како би осавременила постојеће капацитете. Ако будемо добили такве ПВО системе, требаће нам и обучени кадрови да њима управљају, тако да Србији и то предстоји у фази модернизације наоружања - сматра Ђукановић.

Сигурна одбрана

Пуковник у пензији Љубан Каран додаје да наши ПВО системи нису лошији од сиријских, а да би ускоро могли бити и бољи.
- Успех сиријске војске је фантастичан јер су користили застареле ПВО системе, још из времена Совјетског Савеза, и с обзиром на то да Руси и моћни руски системи С-300 и С-400 нису дејствовали. Верујем да су Руси благовремено доставили Сиријцима обавештајне и радарске податке. Само то објашњава овако висок учинак застарелог ПВО. Мишљења сам да и те како можемо да се бранимо тиме - закључује Каран.
Министар одбране Александар Вулин јуче није договарао на позиве.

Након интервенције САД расте цена руског оружја

Број наруџбина руског оружја је у порасту због успешне одбране Сирије, а Москва добија све више конкретних предлога из иностранства за куповину противваздушних система.
- Практично за све руско наоружање постоји интересовање. Да ли постоје конкретна обраћања и раст броја наруџбина? Да, постоји, али не треба трчати пред руду - рекао је генерални директор "Рособоронекспорта" Александар Михејев уочи отварања сајма оружја у Малезији додајући да је вредност нарученог оружја 45 милијарди долара.

Овим су се одбранили Сиријци

Систем БУК
- возило носи четири ракете земља-ваздух
- свако појединачно лансирно возило има сопствени радар за контролу ватре, па су тако знатно побољшане могућности праћења и гађања различитих циљева у ваздуху
- Сирија у свом арсеналу има и старију верзију СА-11 и најновију верзију БУК М2Е, која је купљена од Русије и чија је вредност милијарду долара
- ракете 9М317 најновије верзије БУК М2Е, који је у поседу сиријске војске, имају максимални домет до 50 километара у даљину и до 25 километара у висину
- ова најновија верзија способна је у великој мери да се одупре електронским ометањима, веома је покретна и модерна и као таква представља највећу претњу савезничким авионима у читавом систему сиријског ПВО
- занимљиво је да је БУК био успешан у обарању управо руских авиона, и то за време рата у Грузији 2008. године.
Систем С-200
- систем са тренутно највећим дометом унутар сиријског ПВО
- поседује изузетно велике ракете домета до чак 300 километара, које се крећу великом брзином до чак осам маха у одређеним деловима лета, а могу да добаце до циљева на висинама до 40 километара
- проблем овог система је застарелост, а то се пре свега односи на радар 5Н62, код ког постоји велика могућност електронског ометања
Систем С-125
- покретна и модернизована варијанта "Неве" С-125
- сиријска војска неколико ових система у вредности од 200 милиона долара
- домет до 18 км у висину и до 25 км у даљину
- овај систем, модернизован, покретан, са великим дометом, могао би да представља једну од највећих опасности по НАТО авионе

Асадов руски арсенал

Сирија, такође, поседује и друге руске системе који у сусрету са западном технологијом нису више толико ефикасни
Систем Панцир С1
гађа мете на даљинама до 20 километара и висинама до 15 километара
Систем С-75
домет ракете до 45 километара, слабих маневарских способности
Систем КУБ
штити јединице копнене војске у напредовању или у редовном распоређивању на фронту. Руси изнели прецизну статистику учинка сиријских ПВО система. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА