Најновије

ТРАМП У СИРИЈИ ИЗВЕО ЦИРКУСКУ ПРЕДСТАВУ: Шеф Беле куће није смео да дозволи да уђе у отворени рат са Москвом!

Амерички председник Доналд Трамп у савезу са Британцима и Французима, нападом на Сирију извео је представу за цео свет, сматрају аналитичари. Они кажу да је Трамп због својих исхитрених изјава и претњи Русији морао да изведе напад на Сирију како би се оправдао пред својим грађанима и остатком планете.

Трамп (Фото: Синхуа)

Међутим, његова војска заправо није смела да гађа ништа од виталног значаја у арапској републици јер би у супротном уследио жесток одговор руског председника Владимира Путина.

Циљеви напуштени објекти

Према наводима стручњака, Трамп је због прошлонедељних твитова да се Русија спреми за америчке ракете био принуђен да крене на Сирију.
- На тај начин је међу својим бирачима створио слику председника који поставља "црвене линије" и реагује кад оне буду пређене. Такође, у свету је створио слику америчког лидера који испуњава своја обећања, ма како брутална она била - кажу аналитичари.
Они, међутим, додају да је ситуација заправо потпуно другачија.
- Авиони тројног пакта нису смели ни да се приближе Сирији. Ракете су испаљивали далеко од Медитерана, где су били ван опасности. Такође, већина крстарећих ракета са мора није испаљена са Средоземља, већ из Персијског залива и Црвеног мора. Трампови бродови нису смели да уђу у Медитеран. Тамо се налазила само једна његова подморница - подсећају стручњаци.
Кад је реч о метама, западни пројектили нису успели да нанесу већу штету Сирији, нити режиму председника Башара ел Асада.
- Циљеви су били пажљиво одабрани. Америка, Британија и Француска нису смеле да се усуде да гађају руске војне базе, нити места на којима су размештени руски војници, као ни сиријске објекте од великог значаја за земљу. Три погођена места, на којима се наводно производило хемијско оружје, јесу заправо празни војни и истраживачки објекти код Хомса и Дамаска. Сиријска војска напустила је касарне три дана пре напада, а истраживачки центар код Дамаска није радио практично од почетка рата. У околини није било цивила нити војске, тако да је штета начињена само на три зграде - објашњавају аналитичари.
Према њиховим речима, да се Трамп усудио да гађа било шта значајно у Сирији, Путин би жестоко одговорио, а то би цео свет увукло у рат.
- Русија није претила у празно. Упозоравала је САД да се не усуђују да нападну Сирију. Да је погођен бар један руски пункт, да је страдао бар један руски војник, Путин би кренуо у отворен рат. Срећом, напад који је изведен био је такав да је сиријска војска старим наоружањем успела сама да га одбије - кажу војни аналитичари.

Опструкција истраге

С њима је сагласан и Ричард Блек, сенатор из Вирџиније. Он каже да западне земље уопште нису биле убеђене да Асад користи хемијско оружје, те нису желеле да учествују у интервенцији.
- Дамаск није имао мотив да изведе хемијски напад јер је Асад већ добио рат. С друге стране, јасно је да САД нису желеле да истражитељи Организације за забрану хемијског оружја (OPCW) посете место на којем се тај напад наводно догодио. Ово ракетирање Сирије догодило се како никад не бисмо открили да је Асад невин. Догодио се само дан пре него што су инспектори OPCW дошли у Сирију - навео је Блек.
И он сматра да је Трамп својим твитовима, у којима је претио Путину и Русији да ће засути ракетама Сирију, сам себе сатерао у ћошак.
- Био је принуђен да уради нешто. Срећом, ово је била најбоља опција, у којој није било мртвих и није нанета велика штета Сирији - закључио је Блек.

Доналд Трамп: Задатак је успешно извршен

Доналд Трамп сматра да је успешно извео мисију у Сирији.
- Задатак успешно извршен - написао је он након напада.
Он је додао да је спреман да понови напад уколико Асад буде поново искористио хемијско оружје.
- Ако сиријски режим поново буде искористио отровни гас, САД су спремне и наоружане - навео је Трамп.

Хејли: Војска САД се неће повући из Сирије

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли изјавила је да САД неће повући своје снаге из Сирије док не оствари све своје циљеве.
- Први циљ је да осигурамо да се хемијско оружје не користи тако да представља ризик за америчке интересе. Други да поразимо Исламску државу и трећи да се створи добра позиција за посматрање онога што Иран ради. Наш циљ је да се америчке трупе врате кући, али нећемо отићи све док не будемо сигурни да смо постигли ове ствари - рекла је Хејли.

Макрон одбио да преда доказе

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је француски председник Емануел Макрон одбио да Владимиру Путину пружи обавештајне податке који доказују наводну кривицу Дамаска за инцидент у сиријском граду Думи.
- Макрон, који је јавно говорио о непобитном доказу да је Асад употребио хемијско оружје, у суботу је разговарао телефоном с Путином. Током разговора, Путин је изразио сумњу да докази уопште постоје. Јер ако они постоје, ми бисмо били први који би спречили употребу хемијског оружја - нагласио је Лавров и додао је Макрон одговорио да су докази тајна.

Мејову жестоко напали због Сирије

Британску премијерку Терезу Меј жестоко су напали опозиција и грађани, оптуживши је да је нелегално извела нападе на Сирију. Лидер британске опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин рекао је да је дискутабилан правни основ за британски ваздушни напад.
- Питао сам министра спољних послова Бориса Џонсона, питао сам премијерку Меј, где је правни основ за ово? Правни основ би морао да буде или самоодбрана или овлашћење Савета безбедности УН. Хуманитарна интервенција је правно споран концепт у овом тренутку - рекао је Корбин.

Горбачов: Ово је припрема за нешто много горе

Последњи председник СССР Михаил Горбачов упозорио је да ће напад САД, Француске и Британије на Сирију имати много веће последице него што се мисли. Он страхује да је у питању била само припрема Запада за нешто много горе.
- Никоме не треба напад какав је изведен и са оваквим резултатима. Он је више изгледао као тренинг за нешто много озбиљније. То је неприхватљиво и не води ничему добром - сматра Горбачов.
Руси произвели нове епохалне бродове. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Обарање америчких томахавка, Сирија
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА