Најновије

ВУЧИЋ: "Јасно је да ми о косовском питању заправо разговарамо са САД, а не са Приштином"

Нису нама противници, ни саговорници у косовском питању Албанци, већ они који су стварали ту државу и који су нам отимали ту територију, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Он је за Пинк тв рекао да је јасно да ми о Косову разговарамо са Сједињеним Државама, Великом Британијом и још неким земаљама Европске уније.
Вучић је рекао да Приштина, како смо чули и од Рамуша Харадинаја, нема своју спољну политику, јер је, за њих, води САД.
Председник Вучић каже да је сада јасно да ми о косовском питању заправо разговарамо са САД, а не са властима у Приштини, те да у том смислу остаје питање можемо ли ми да сагледамо насу улогу у наредних 10, 15, 20 година.
Упитан чекају ли нас тешки тренуци, поручио је да су тески тренуци стално пред нама.
"Свакако ова година неће бити лака, постојаће велика жеља да се косовски чвор реши, а да ли то можемо, јер имамо нас у Србији и с друге стране приштинске власти и имамо Американце, за које Харадинај сам каже да они воде њихову спољну политику", навео је ВУчић, те приметио:
"Па, они као држава не постоје".
Како каже, кад сами признате да један од стубова државности не поседујете, ви не постојите као држава, а, с друге стране, додао је, кад год несто кажу Тачи или Харадинај, треба да смо свесни да је то рекао и смислио неко други од њихових покровитеља у свету.
"Ако немате јадн од стубова спољне политике, не знам шта онда тражите од других... Тако да ми овде имамо пре свега разговоре са САД, Великом Британијом и неким другим земљама које драмаитчно различито доживљавају Косово", рекао је Вучић.
Он је такође подсетио да је независност Косова проглашена 2008, да је Србија неспретним питањем пред Међународним судом правде томе дала легитимитет и да не разуме примедбе критичара који наводно страхују од тога да ће он предати територију Косова и Метохије.
Политика је, каже, таква да обе стране увек морају да буду криве, да се и једни и други држе за узде, а поготово да Срби увек буду за нешто криви.
"Кад год они неког изубијају из Србије, они увек позивају обе стране на уздржаност. То је њихов језик, то смо научили, јер они подржавају Приштину", рекао је он.
Вучић је рекао и да "није био тренутак да се Харадинај обраћа у српским медијима", али је додао и да он "не уређује медије по Србији".
Он је, примећује, у приштинским медијима "забрањен", а а Харадинај може да говори за српске медије, јер се, истиче, ми не плашимо тога што ће се чути шта косовски премијер има да каже.

Седимо на својој столици, али је важна подршка Немачке

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија води самосталну спољну политику, седи "на својој столици", али и да се варају они који мисле да је могуће развијати било шта на евроспком континенту без подршке Немачке, са којом имамо добре односе.
Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, казао да је Немачка, поред Француске и Италије, сигурно најјача и најважнија земља ЕУ.
„Мислим да имамо добре односе са Немачком, али имамо и одређене разлике, које се тичу пре свега става према Косову и и Метохји. Немачка је главни спољнотрговински партнер, немачке компаније отвриле су највсисе радних места у Србији“, подсетио је он.
На констатацију да су неки, пред његов пут у Берлин, тврдили да ће тамо бити суочен са захтевима и условима, Вучић је одговорио да би, када би слушао све што неко говори, одавно престао да се бави својим послом.
„Већ четири године слушам приче да Србија неће моћи да се игра, да седи на две столице, а сто пута сам рекао да имамо само једну столицу, српску и такву политику водимо. Због такве политике се не стидимо, поправили смо имиџ и примају нас с поштовањем“, подвукао је он.
Вучић је поручио да се не може говорити лоше о овој земљи ако немачка канцеларка Ангела Меркел прима њеног председника, други пут за само месец дана, на такав начин, уз почасти и поштовање.
Како је Рамуш Харадинај признао злочине погледајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте интервју Рамуша Харадинаја у којем је, између осталог, признао да Америка води њихову спољну политику
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА