Најновије

ЗАПАД У СТРАХУ! ПИТАЛИ ЛАВРОВА ДА ЛИ ЋЕ РУСИЈА ДАТИ СИРИЈИ С-300: Ево шта је одговорио (ВИДЕО)

Напади западне коалиције по Сирији су убедили Москву да Русија треба да размотри пружање све врсте помоћи сиријској војсци, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу Би-Би-Сију.

Сергеј Лавров (Фото: Синхуа)

„Напади запада на Сирију су нас убедили да морамо размотрити сваку врсту помоћи сиријској војсци како би се уздржала агресија“, изјавио је Лавров, одговарајући на питање да ли Русија планира да испоручи Сирији С-300.
„Председник Путин је већ рекао шта мисли о томе. Он је подсетио да су пре неколико година на молбу наших партнера одлучили да не изврше испоруке С-300 Сирији. Сада су САД, Француска и Велика Британија извршили гнусни акт агресије и могли бисмо размислити како да се Сирија заштити“, нагласио је министар.
Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија извеле су у суботу ујутру ракетне нападе на сиријске владине објекте, који се, према њиховом мишљењу, употребљавају за производњу хемијског оружја. Током војне операције оне су на Сирију лансирале више од 100 ракета, од којих су 71 обориле снаге сиријске противваздушне одбране. Руске снаге нису биле укључене у обарање ракета, али су пратиле сва лансирања. Председник Русије Владимир Путин назвао је војну операцију агресијом на суверену државу, подсећајући да хемијски напад у Сирији није потврђен.

Русија губи последњи остатак поверења у односима са САД

Русија губи последњи остатак поверења са својим партнерима из САД-а након неоснованих тврдњи за наводни хемијски напад у Сирији и случаја тровања Скрипаља, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за Би-би-си, те додао да је остало још увек нешто одређеног поверења.
Видитељ Би-би-сија је започео интервју са Лавровим изјавом: "Ви кажете да нема поверења, мислите, нула поверења, сада између Русије и САД". Министар спољних послова га је исправио, рекавши: "Рекао сам да губи последњи остатак поверења, што још није нула."
Лавров је рекао да је тренутно стање односа између Русије и Запада "горе" него током хладног рата. Тада су "постојали канали комуникације и није било опсесије са русофобијом", али сада се број таквих канала значајно смањио, објаснио је он. Ипак, "канал против конфликта је био ангажован сво време" између руске и америчке војске, додао је Лавров.
"Не прихватамо западне тврдње да су ракетни напади на Сирију само усмерени на хемијске објекте и да нису имали за циљ промовисање промена режима у земљи", рекао је Лавров.
"Имате тешко разговоре. Желимо тешке чињенице", додао је он.
На питање да ли је постојала стварна претња непосредног војног сукоба између руских и америчких снага у вези са ракетним нападима на Сирију од стране САД и њихових савезника, Лавров је одговорио: "Па, мислим да то није било тако близу".
"Верујем да је то била ситуација која је створена веома непромишљеним понашањем наших западних партнера, који су оптужили сиријску владу и нас за примену хемијског оружја против цивила, без чекања истраге на лицу места од стране ОЗХО [Организација за забрану хемијског оружја]", рекао је Лавров.
Он је поновио да "нема доказа да је 7. априла у Думи коришћено хемијско оружје" и да је наводни напад изрежиран. Сви тзв. докази о кривици сиријске владе које пружају западни лидери "засновани су на медијским извештајима и на друштвеним мрежама", додао је он.
"Пре неког времена када су три западне земље, које воде ову луду кампању, рекле: `Ако би Асад употребио хемијско оружје, онда ћемо употребити силу`, верујем да је то био сигнал лошим момцима, укључујући и `Беле шлемове`да покрену провокацију", рекао је Лавров.
"Сада, након што су се заглавили 14. априла, поново кажу, `Ако ово учините поново, поново ћемо употребити силу` - то је још један позив опозицији и екстремистима да наставе борбу, што су већ радили раније. Покушали су да нападну Дамаск одмах након напада. 
Било је "глупо" када је премијер Велике Британије Тереза Меј увела санкције Русији након што је саопштила да "врло вероватно" иза тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља у Салисберију стоји Русија, рекао је Лавров.
" `Врло вероватно` је нови проналазак британске дипломатије која описује зашто кажњавају људе - јер су ови људи `врло вероватно` кривци. Као у `Алиси у земљи чуда` " од Луис Керол када је описано суђење ... а краљ је рекао: `Питајмо пороту`, краљица је повикала: `Нема пороте!`. То је логика `врло вероватно` ", објаснио је Лавов. Погледајте цео интервју Сергеја Лаврова за Би-би-си:
Какав је сада потез повукао Емануел Макрон према Сирији, а који је шокирао свет, сазнајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com/vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте интервју Сергеја Лаврова за Ен-би-си
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА