Најновије

Русија развила три типа оружја која стављају тачку на неприкосновеност дронова

Руски одбрамбени концерн „Аутоматика“ развио је три најновија типа наоружања за радио-електронску борбу против дронова — преносне верзије „Пишчаљ“ и „Сапсан“, као и стационарни „Таран“, који су у стању да их откривају, прате и обарају.

Дрон (Фото: Јутјуб)

Према речима главног инжењера Сергеја Ширјајева, оружје функционише тако што директно утиче на радио-везу са дроновима — блокира даљинско управљање, омета навигацију и ресетује учитане податке.

„Ефекат је да дрон једноставно полуди. Ако је у питању дрон са четири елисе, он једноставно остаје да виси у ваздуху, након чега га ветар избацује из баланса и дрон пада. У случају да је дрон са крилима, он почиње неконтролисано да губи висину док не удари у тло“, објашњава он.

Најмоћнији је „Сапсан“, прецизира Ширјајев, који је у стању да открије дрон на удаљености од преко 100 километара и да га обори или да преда сву неопходну информацију ПВО системима.

На другом месту је „Таран“, који је изузетно ефикасан у случају масовног напада дроновима. То оружје је у стању да изнад објекта који се брани направи невидљиву куполу пречника скоро једног километра коју дрон не може да пробије.

Са друге стране, „Пишчаљ“ је изузетно практичан за борбу у покрету, будући да је направа тешка свега три килограма.

Ширјајев наводи и да су тренутно у току испитивања, а предвиђа се да ће серијска производња кренути најкасније крајем године. Прочитајте ОВДЕ ауторски текст Станислава Тарасова како је Ердоган преко ноћи променио страну и подржао ударе на Сирију. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Дрон бацач ватре
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА