Најновије

САСТАНАК ВУЧИЋА И МОГЕРИНИ НА АНДРИЋЕВОМ ВЕНЦУ: "Србија иде у добром смеру, осуђујем понашање Војислава Шешеља!"

Председник Србије Александар Вучић састао се данас, нешто после 18 часова са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. Састанак Вучића и Могерини одржан је у здању на Андрићевом венцу.

Фредерика Могерини и Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Вучић је након састанак захвалио Могерини што је већ други пут у последњих 15 дана поново у Београду.
"Анализирали смо извештај о напретку Европске комисије који је позитиван. Задовољнам сам нашим напретком, који је такође примећен од стране ЕУ. Спремни смо да наставимо са реформама, да прихватимо препоруке Европске комисије", рекао је Вучић.
Тема разговора била су и поглавља у којима је постигнут мањи напредак али и делови у којима, према мишљењу Комисије, не постоји напредак.
"Нисмо се у свему усагласили, али смо спремни да се посветимо унапређењу које се односи на владавину права и да саслушамо и спроведемо препоруке ЕК по том питању. Сматрамо да тиме радимо добар и значајан посао за нашу земљу", истакао је Вучић.
Указао је да не мора да наглашава колики је значај односа са ЕУ, подсећајући да 68 одсто укупне трговинске размене иде ка ЕУ, а када се додају и земље региона које се налазе на евроспком путу онда то чини 90 одсто.
„То недвосмислено говори о најважнијем животном и рационалном делу којим обезбеђујемо будућност своје деце и народу“, објаснио је он.
Он је истакао да су на састанку, осим Извештаја ЕК о напретку Србије, разговарали и о Косову и Метохији.
"Питање Косова је најважније питање због којем сам веома забринут. Када дођете до тог питања, онда свакако да ми у Србији имамо много тога да кажемо што је другачије виђење од онога што говоре земље чланице ЕУ и људи у Приштини. Захвалан сам Могерини на њеном посвећеном раду и што смо могли бар да покушамо да решимо проблеме у односима са Приштином", нагласио је председник.
Чини ми се и мислим да људи у Србији умеју да цене рад оних који се боре за једнаке стандарде који би се примењивали према Србији и осталима, што није увек случај када смо ми у питању, и то разлог што имате поштовање код грађана Србије“, поручио је он Могерини.
Изразио је наду да ћемо ову прилику, као и Самит у Софији искористити као додатни подстрек не само за напредак ка ЕУ, него и за уређење земље, за политички, економски и напредак у владавини права.
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност допутовала је данас после подне у Београд, где се најпре састала са представницима организација цивилног сектора.
"Порука коју доносим је регионалног карактера и односи се на Западни Балкан. Србија иде у правом смеру. Јасно је да преговори са Србијом напредују", рекла је Могерини.
Она је додала да се у извештају констатује напредак Србије, али је такође потребно уложити додатне напоре за поједина поглавља.
Могерини се осврнула и на недавни инцидент Војислава Шешеља са гажењем хрватске заставе.
"Осуђујем овакав недемократски акт. Сарадња у региону мора да се одржи, то је суштина пројекта ЕУ и томе морамо да се посветимо", рекла је Могерини.
Председник Вучић је уочи њеног доласка рекао да од разговора с Могерини очекује речи охрабрења, али је такође фокусиран пре свега на дијалог Београда и Приштине.
О Извештају о Србији председник је навео да је оцена ЕК да Србија напредује на европском путу, али и да ми радимо на томе због себе, да бисмо имали бољи правни поредак, бољу економију, уређенију земљу. Народни посланик и последњи градоначелник Зубиног Потока по српским законима Славиша Ристић био је гост емисије "РасПравда" која се реализује у сарадњи портала Правда и продукције "HelmCast". Ристић је објаснио како је Александар Вучић у договору са ЕУ и Албанцима омогућио успостављање власти нелегалне терористичке државе Косово у општинама Лепосавић, Косовска Митровица, Зубин Поток и Звечан и упозорава на егзодус Срба који би могао да уследи ако се потпише споразум по коме се Косову даје место у УН. Више о томе погледајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Састанак тадашњег премијера Србије Александра Вучића са бившим америчким председником и ратним злочинцем Билом Клинтоном
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА