Најновије

ДАЧИЋ: Смањити број амбасада у земљама ЕУ које су признале Косово

БЕОГРАД - Каква ће бити судбина амбасадора Србије у Француској Рајка Ристића и директора Културног центра у Паризу Радослава Павловића, односно да ли ће амбасадор бити опозван а директор смењен, биће одлучено у току следеће недеље, каже за "Политику" министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Оно што се дешавало у Паризу, сукоб између Павловића и људи из КЦ који су блиски амбасадору Ристићу, што је претило да пређе у отворени физички сукоб, шеф дипломатије је за "Политику" окарактерисао као велику бруку српске дипломатије.
По Дачићевом налогу у Париз су одмах упућени државни секретар МСП задужен за безбедносна питања, Ивица Тончев, и генерални секретар МСП, Вељко Одаловић, како би у разговору са актерима инцидента утврдили о чему се тачно ради.
Према писању медија, сукоб на релацији Ристић-Павловић постоји такорећи од самог именовања Павловића, бившег саветника Томислава Николића, на место првог човека Културног центра.
Због актуелних дешавања КЦ је био затворен, а то, кажу у МСП-у, није смело да се деси.

Смањење броја амбасада у ЕУ

Министар спољних послова Ивица Дачић тражио је на седници владе да Србија смањи број амбасада у земљама Европске уније, а повећа у државама које нису признале Косово.
Како наводи „Блиц“, позивајући се на незванична сазнања, Дачић је на седници, посвећеној годишњем извештају Европске комисије о напретку наше земље ка ЕУ, одржаној почетком ове недеље, рекао да Влада Србије треба да размотри дипломатску мрежу.
"Дачић је рекао да имамо превише амбасадора у европским земљама, да би требало да их затворимо у оним земљама које су признале Косово или које су за нас мање важне, односно да их преселимо у оне земље које нису признале или које намеравају да повуку признање", наводи извор "Блица" са седнице владе.
Бурно је, реаговала Јадранка Јоксимовић која је, као министарка за европске интеграције, "одбранила" свој ресор рекавши да то тако како је Дачић замислио не може.
Јоксимовић је на седници владе рекла да амбасаде треба да буду отворене у балтичким земљама.
Дачић је, рекао да је председник Србије Александар Вучић дао налог да се размотри мрежа дипломатско-конзуларних председништава и број људи, као и да многе европске земље немају амбасаде у баш свим европским земљама.
"У складу с нашим политички потребама ћемо о томе разговарати", рекао Дачић. Лавров открио да ли ће бити рата између Русије и САД. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић о Косову:Једно сам сигуран - решење неће бити безболно за Србе
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА