Најновије

ЛИТИЈЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ СЕ СЕЛЕ У УКРАЈИНУ: Почиње одбрана светиња

Верници канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) ће на Васкрс 16. априла прошетати у литији од Кијево-Печорске лавре до канцеларије украјинског председника Владимира Зеленског, пишу украјински медији.

Кијево-Печерска лавра (Фото: РИА Новости)

Црквени поглавари су већ припремили посебне подсетнике за учеснике литије. Архијереји су позвали вернике да се придржавају свих захтева полиције и да не подлежу провокацијама.

Претходно је саопштено да ће безбедност становништва Украјине у престоници током прославе Васкрса обезбеђивати више од хиљаду полицајаца. Поред тога, 120 представника волонтерских организација помоћи ће у одржавању реда и закона.

Подсећамо, последње велике литије за одбрану светиња и права на вероисповест су се догодиле у Црној Гори 2020. године, када је тадашња власт донела Закон о слободи вероисповести, према којем је требало да се одузму сви храмови и манастири Српске православне цркве и да се предају невладиној организацији Црногорска православна црква. У једној од великих литија је учествовао и митрополит целе Украјине Онуфрије на позив блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Украјинска држава је наложила Служби безбдности Украјине да широм земље заузме храмове Украјинске православне цркве како би у њих ушло свештенство неканонске Православне цркве Украјине.

Такође је монасима Кијево-Печерске лавре саопштено да морају да напусте манастир, а верници на територији манастира молитвама бране светињу од екстремиста и служби безбедности.

Митрополит Павел, старешина Кијево-Печерске лавре је ухапшен и због лошег здравственог стања се налази у болници.

Колико се украјинска власт обогатила у рату, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА