Најновије

ОЖИВЕЛА ФЛОТА: Војска Србије располагаће са 14 Мигова!

Србија ће ускоро располагати са 14 "мигова 29", чиме ће њена војна флота бити у потпуности ревитализована. Поред четири апарата који су од раније у саставу РВ и ПВО, ту је и шест "мигова" добијених од Русије, који су тренутно на ремонту, а стижу и још четири летелице из Белорусије.

Миг 29 (Фото: Ria)

Белорусија је, наиме, поклонила Србији четири борбена авиона "миг-29", који ће бити ремонтовани и модернизовани по истом моделу као и летелице које су добијене од Русије, рекао је министар одбране Александар Вулин у интервјуу за "Политику". Он је навео да су авиони донирани као плод договора председника Србије и Белорусије, Александра Вучића и Александра Лукашенка. Вулин је додао да ће Србија до маја идуће године имати ескадрилу модернизованих "мигова-29", а стићи ће и први хеликоптери Х-145М.
Ова набавка најављена је још за мандата претходног министра Зорана Ђорђевића. Он је тада најавио да ће се "мигови" у Ремонтном заводу "Мома Станојловић" наћи већ у марту или у априлу. Овом допуном флоте, Србија ће располагати са 14 "мигова", чиме ће знатно ојачати своју борбену готовост на небу.
Петар Војиновић, уредник портала „Танго Сикс“ каже да је долазак нових ловаца за похвалу.
- Похвално је да се и даље размишља о додатним набавкама ловачких авиона за српско ратно ваздухопловство. Овим најавама, будући да још немамо недвосмислену потврду, имаћемо адекватан број летелица у оперативном смислу, будући да никада оне не могу бити 100 одсто расположиве - каже Војиновић.
Говорећи о судбини руских „мигова“, он подсећа да се на војном аеродрому у Батајници тренутно не обавља модернизација "мигова-29", већ радови на њиховом унифицирању уз наступајући ремонт. Да ли иста судбина очекује и белоруске летелице, за сада је рано говорити.
- Када будемо знали више детаља о техничком стању белоруских примерака, моћи ћемо да дамо неки прецизнији коментар - закључује Војиновић.
Министар Вулин у поменутом интервјуу говорио је и о допуни наоружања којим располаже српска војска, а које се развија у домаћој наменској индустрији.
- Самоходне хаубице "нора 552" налазе се у завршној фази испитивања у Техничком опитном центру и очекује се веома брзо њихов пријем у наоружање наше војске. Што се тиче хаубице "александар" и ракета земља-земља типа "шумадија" и „јерина“, у питању су сложени борбени системи, чији развој тече у складу са планом и могућностима наше индустрије - рекао је министар одбране.
На спекулације о томе да су претходних недеља беспилотне летелице упадале на подручје Србије, због чега је наша авијација била принуђена да их пресретне, Вулин није желео отворено да говори, али је нагласио да „ништа не може да уђе у наш простор, а да ми то не приметимо“.

Највише вежби са НАТО и Русима

Министар Вулин је најавио да ће војска Србије ове године имати знатан број активности с НАТО-ом, највећи број активности до сада са Организацијом уговора о колективној безбедности, коју предводи Русија, али и велики број билатералних активности са САД и са Русијом, „чак највећи икада“.
- Ми смо војно неутрална земља и тако ћемо се понашати у времену пред нама - рекао је Вулин.
Прочитајте ОВДЕ ко је изјавио да треба зазирати од Војске Србије и колико се на њу годишње троши.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте понос српске авијације.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА