Најновије

Почиње снимање филма “Крст у пустињи” базираног на роману “Петкана” Љиљане Хабјановић Ђуровић

Снимање дугометражног играног филма "Крст у пустињи", према бестеселеру “Петкана” Љиљане Хабјановић Ђуровић, почеће 25. априла у манастиру Свети Роман у Војводини, најавио је редитељ Хаџи-Александар Ђуровић.
Ауторка бестселера, која је заједно са сином две и по године радила на сценарију, истакла је да су поносни и срећни што је Свети синод СПЦ-а, на предлог патријарха Иринеја, дао благослов овом пројекту.
 
“Ова књига надвисује не само моју књижевну каријеру, него и читав мој живот. Уз њу сам научила да боље разумем и волим људе и постала бољи човек”, рекла је Љиљана Хабјановић Ђуровић, додавши да је прво издање “Петкане” било 2001. године и да је књига продата у 150.000 легалних примерака, а дупло више пиратских, као и да је преведена на седам језика и врло тражена у свим православним земљама.
 
Ауторка романа изразила је очекивање да ће и филм бити интересантан у тим земљама исто као и књига/
 
Хаџи-Александар Ђуровић рекао је да је још пре десетак година, као студент режије, а инспирисан књигама за слепе, одлучио да уради звучну верзију романа “Петкана”.
 
“Сви ликови говоре у првом лицу што је било погодно за форму радио драме, коју смо снимили на седам дискова у трајању од девет сати. Док смо радили те звучне слике, у мени су се рађале и визуелне”, казао је Ђуровић, додајући да у у српској кинематографији нема таквих филмова, а да су и у свету ретки, а описао га је као неку врсту савременог житија светих у филмској форми, на ауторски и поетски начин.
 
“Фокус је на томе како је побожна девојка постала светитељка и на њеном животу у пустињи, уз флеш бекове, на борби са једним по једним грехом, демонима, слабостима и искушењима. Прича се завршава њеном победом. У филм неће ући последњи део књиге који се дешава у савременом добу”, казао је Ђуровић и закључио.“Моја одгворност је вишеструка – испоштовати светитељку, затим роман као дело, али и гледаоце који имају своје виђење. Треба направити баланс, а имати и свој ауторски приступ. Млађим гледаоцима ће бити посебно занимљиво, јер многи више не читају књиге, а филм им је ближи као форма. Филм ће бити занимљив и људима који славе Свету Петку и који желе да сазнају нешто више о њеном животу. Ово жанровски није комерцијалан филм, финални производ ће бити егзотичан, јер ће део бити сниман и у Јордану на аутентичним локацијама".
 
Филм ће бити сниман и у околини Обедске баре и у Војводини, у сарадњи “Александрија филма” из Београда и компаније “Јордан Пионирс” као прва српско-јорданска копродукција, 
 
"Глумица која ће понети главну улогу је у потпуности испунила моја очекивања. Гледала сам је у неколико филмова, али за сада не желимо да откријемо ко ће играти главне улоге, већ нека то остане изненађење за гледаоце", рекла је Хабјановић-Ђуровић. Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА