Најновије

ВЕЛИКИ ПРОТЕСТ: Демонстрацијама дочекују Вучића! Кажу "председник се прерачунао"...

На дан када председник Србије Александар Вучић долази у Ниш да присуствује отварању производних погона и почетак рада нове фабрике немачке компаније Леони, грађани Ниша, који уназад недељама протестују због најаве да ће држава да преузме нишки аеродром, организоваће демонстрације.

Један од протеста у Србији (Фото: Правда)

Сутрашњем протесту у организацији „Не дамо нишки аеродром“ придружиће се готово све опозиционе странке у Србији као и друге организације које се критички односе према властима.
– Иницијатива Не давимо Београд одлучила је да 25. априла на симболички важан датум и за Иницијативу али и за грађанску опцију у Србији, уместо обележавања годишњице бахатог рушења у Херцеговачкој улици организује колективни одлазак у Ниш. Сматрамо да је важно показати да су грађански покрети широм Србије у бујању, да су повезани и да чине све да се гласови обесправљених обичних грађана чују – каже за Данас Добрица Веселиновић из Иницијативе Не да(ви)мо Београд.
Он подсећа да је у Нишу на делу укидање локалне самоуправе, па зато и председник државе долази 25. априла у Ниш како би убедио грађане и грађанке да је тобоже у њиховом интересу да аеродром препусте држави на управљање.
– Али председник се у једном прерачунао. Грађани и грађанке Ниша то неће допустити, а ми ћемо бити солидарно са њима и пружити им сву подршку – закључује Добрица Веселиновић.
Покрет слободних грађана учествоваће у протесту 25. априла у Нишу јер, како каже Саша Јанковић, лидер тог покрета,  „нас се свих тиче шта ова власт ради са најбитнијим ресурсима земље“.
– Нишу отимају развојну шансу, путницима широм Србије могућност да путују јефтиније, а Србији будућност, све ради екстрапрофита. Уз то нам вређају интелигенцију. Двадесет петог априла увече, пулс Србије куца на улицама Ниша – рекао је Јанковић за Данас.
Никола Јовановић, потпредседник Народне странке, за наш лист каже да ће локални одбор НС учествовати на сутрашњем протесту.
– Народна странка безрезервно подржава протест Нишлија, који се с правом боре да „Константин Велики“ остане у њиховом власништву. Бесмислено је Нишу одузимати аеродром, који управо као локално јавно предузеће бележи рекордан раст и пословни успех. Лицемерно је да се они, који су предали београдски аеродром страном концесионару, сада представљају као Богом дани да управљају нишким. Ипак, најтужнија чињеница је то што републичка влада жели да преузме нишки аеродром не да би га развијала, него да би успоравала његов развој – сматра Никола Јовановић.
Он додаје да, иако је министарка Зорана Михајловић тврдила да преузимање аеродрома нема веза са концесијом у Београду, њен помоћник, али и Вучић су потврдили да је део београдске концесије спутавање развоја „Константина Великог“, „Мораве“ и „Пониква“.
– Струка је демантовала и цифре Зоране Михајловић о неопходним инвестицијама у аеродром, тако да би најчасније било да она поднесе моменталну оставку – наводи Јовановић.
Борко Стефановић, лидер Левице Србије, за наш лист каже да сви као грађани и као политичари подржавамо овај протест у Нишу и бићемо тамо.
– Ниш жели да буде зрео и пунолетан и да има права на своју имовину. Ниш то јесте одавно и власт то мора да схвати – наводи он.
Драган Ђилас, бивши градоначелник Београда, рекао је за Данас да неће присуствовати протесту у Нишу.
Истовремено, председник Србије Александар Вучић одговорио је јуче на питање новинара како коментарише поруке опозиционара да ће подржати протест у Нишу у среду, и да ће га дочекати уз поруку „Иш из Ниш“, Вучић је казао да је он „отворио шест фабрика у Нишу, а њега ће ти који су уништили Ниш дочекати са иш“.
„Одазивам се на Александар, не на иш. Наравно да ћу да идем у Ниш, али нећу моћи да се задржим колико сам планирао јер тог дана долази председник Европског савета Доналд Туск и треба да га сачекам у Београду“, казао је Вучић. Додао је да је уверен да ће о аеродрому „Константин Велики“ грађани Ниша да кажу своје мишљење, које је, како је истакао, њему најважније. „Ако мисле да то треба да остане граду, онда мислим да треба да остане граду, мени је битно шта мисле грађани Ниша мисле, а не Ђилас, Јанковић и Јеремић“, казао је он. Вучић је изјавио да не мисли да је добро да аеродром остане граду, али да ће уколико то грађани Ниша желе, тако остати. „Ако мисле да треба да остане, ја то не мислим већ мислим да треба држави, али ако мисле, онда ће им припадати, али немојте од државе да тражите одговорност што сте рекли да ће 2017. да буде 410.000 путника па се испоставило да је 320.000“, истакао је председник Србије.

Јовановић: Недопустиво за грађане говорити да су „тупави“

Коментаришући изјаву председника Вучића за телевизију Пинк, у којој наводи да не разуме „тупаве организаторе тупавих протеста у Нишу“ и додаје да зна да су за њих заинтересовани неки споља, социолог из Ниша Ђокица Јовановић оцењује за Данас да је недопустиво да председник свих грађана говори таквим речником. Он истиче да председник Републике није стручан да оцењује да ли је неко „тупав“ јер за то постоје надлежне службе.
– Што се тиче помињања спољног утицаја, то је одавно познат речник који нам долази из стаљинизма, из једног прошлог и злог времена које управо говори о карактеру ове власти – каже Јовановић и додаје да је стаљинизам тип владања који је најближи онима који су сада на челу државе. М. Д. Миљковић

Ујутру отварање, увече окупљање

Градски одбор СНС-а најавио је да ће Вучић у Нишу 25. априла свечано отворити „потпуно завршене производне погоне“ и „означити почетак рада пуним капацитетима нове фабрике немачке компаније Леони“. Председник Србије је ову фабрику Леонија већ свечано отворио 29. јула прошле године, најављујући да ће до краја те године у њој бити запослено 150, а до краја ове године 1.500 радника. Извесно је да га у јутарњим часовима испред „Леонија“ неће сачекати и грађани Ниша који се противе бесплатном уступању аеродрома Републици, који ће се у окупити нешто касније, у 18 часова, на централном тргу Краља Милана. З. Миладиновић

НДБГ организује бесплатан превоз

Уместо да вас сутра, 25. априла, позивамо на обележавање две године рушења у Херцеговачкој, уместо да подсећамо да се за сво то време није дошло до починилаца, да полиција није урадила увиђај, да се тужилаштво није макнуло од предистражног поступка, да нико није одговарао упркос признањима, позивамо вас да борбу наставимо у Нишу, где се за потребе нечије зараде од града отима аеродром „Константин Велики“… Борба је овог 25. априла у Нишу, где је грађане издала локална власт која је пристала на отуђење имовине свих Нишлија без икакве накнаде. Интересе грађана Ниша нема ко да брани сем њих самих. Позивамо вас да их у томе подржимо и прикључимо им се на Велики грађански протест против поклањања аеродрома – пише у саопштењу Не да(ви)мо Београд. Та иницијатива организује бесплатни превоз који креће у 14 часова испред Скупштине града Београда.
Прочитајте ОВДЕ како је Албанац који је био киднапован за откуп у Србији, манипулацијама долазио до српских земљишта на Косову.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Народни посланик Александар Стевановић рекао је да је нишки аеродром најуспешнији аеродрому у региону, и да о може да се развија и без помоћи државе. Професор ФПН Славиша Орловић оценио је да решење треба да буде у договору Града Ниша и Владе и да треба узети у обзир и противљење грађана преношењу управљачких права за аеродром.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА