Најновије

УГРОЖЕНО 22.000 ЉУДИ! Нови власник Стакларе сместиће 10.000 тона ђубрива на само 340 метара од кућа!

Новосадски "Промист" власника и директора Небојше Петрића прошле године је из стечаја купио панчевачку Стаклару.

Стаклара у Панчеву (Фото: Јутјуб)

Тако је постао власник 25,5 хектара земљишта са 171 објектом. Део овог простора планира се за складиштење 10.000 тона вештачког ђубрива на бази амонијум нитрата. Да би складиште било легално неопходно је добити сагласност државе, а претходно су се извештај о безбедности и план заштите од удеса нашли на јавној расправи.
Инвеститор планира да на локацији Стакларе у 50 килограмским и џамбо врећама од 750 килограма складишти 7.500 стабилизованог амонијум нитрата (САН) и 2.500 тона амонијум нитратата (АН). Локација унутар Стакларе где је планирано складиште удаљена је од првих кућа 340 до 380 метара. У полупречнику од километар, према проценама на основу просечне густине насељености у Панчеву која је у индустријским подручјима 60 становника по хектару, а у стамбеним 200 становника по хектару, живи 22.760 особа.
За складиште се у плановима наводи да неће имати емисије загађујућих материја осим због транспорта – камиона који довозе и одвозе вештрачко ђубриво. Мере предострожности при раду су да ће се дрвене палете одлагати на најмање 50 метара од лагера ђубрива АН и САН. Оперативни виљушкари пуниће се горивом тек на бензинској пумпи.
Приликом манипулације АН-ом и САН-ом унутар складишта могућ је и растур робе, а инцидентно је и просипање овог материјала који никако не би смео да дође у контакт са било чим запаљивим јер би уследила бурна хемијска реакција. Амонијум нитрат има оксидационо својство и у случају већег удеса постоји опасност за становништво, наводи се у документима. У случају удеса односно пожара ослобађа се отровни гас – амонијак, као и азот диоксид и азот оксид.
Како је предвиђено, складиште ће у редовном раду запошљавати 5 радника, а највише до 8 људи. У документима које је урадила фирма "СМ – инжењеринг" из Зрењанина наводе се и примери несрећа са материјалима који ће у Стаклари бити складиштени. Рецимо, експлозија у Тексас ситију из 1947, односно догађаји из Бреста и Тулуза из 2001. године, као и несрећа са камионом у Румунији из 2004. године. Сви су били трагични.
Документи о безбедносним аспектима успостављања складишта 10.000 тона вештачког ђубрива на бази амонијум нитрата су на јавном увиду и на њих се могу уложити примедбе. Свако може погледати документа у простору градске управе Панчева, канцеларији 708. Сви који су забринути што складиштење вештачког ђубрива сада прилази центру града, Народној башти, спортском центру Стрелиште, али и густо насељеном Стрелишту – могу доћи да о томе расправљају 8. маја у малу салу Градске управе Панчева. Почетак је најављен за 11 сати.
Прочитајте ОВДЕ ко оптужује београдску власт за један катастрофалан потез.
Извор: 013info.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А овако је било пре три године...као са већином фабрика.. стечај.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА