Најновије

ВОДЕ И ЕВИДЕНЦИЈУ: Радници присиљени да масовно “дочекају” Вучића!?

Извори медија тврде да је основни разлог данашњег доласка Александра Вучића у Ниш, покушај да увери „колебљивце“ у локалној власти и јавност да је намера државе да бесплатно преузме нишки аеродром економски оправдана и корисна за град, те да твори утисак да за њу има и подршку грађана. Коначну одлуку о власничком статусу аеродрома донеће након првомајских празника одборници Скупштине града.

Ниш, протести пре три недеље (Фото: Јутјуб)

– На велики број имејл адреса у градској управи стигла је Леонијева позивница за свечано отварање њихове фабрике коју је проследио начелник градске управе Љубиша Јанић, који је касније тражио да му се достави тачан списак радника који иду, кажу неки од радника градске управе који желе да остану анонимни. Други додају да је „скоро свима наређено да у 9,20 часова буду на Тргу краља Александра“, како би организовано отишли на „дочек председника“. Према трећима, на „дочек“ су принуђени да иду „сви из градске управе“, изузев мањег броја људи који морају да остану како би она иоле функционисала, а „евиденција ће се водити на уласку у аутобусе“.
И неки од запослених у градским јавним предузећима изнели су сличне тврдње. У ЈКП Медиани, задуженој за градску чистоћу, сви радници „који желе“ могу на „дочек“ председника, уз „претње списковима на којима морају да се потпишу како би доказали своје присуство“, кажу они. Сличне информације могу се чути и у другим предузећима, а разликују се само информације да ли ће им то одсуство са посла бити плаћено као да су радили или не.
– Потпуно је нетачно да је свим радницима градске управе наређено да иду на свечано отварање фабрике Леони, које је, иначе, изузетно значајно, јер ће обезбедити посао за 2.500 људи. Не постоји никаква наредба ни обавеза те врсте, а сигурно нисам наредио ни да се праве спискови са било чијим именима. Једино сам послао позивницу Леонија свим секретарима секретаријата и шефовима служби у градској управи, која, као и свака друга позивница, није обавезујућа. Они ће присуствовати отварању у складу са својим могућностима. Послао сам је јер је Леони није упутио мени, већ градској управи као институцији- каже за Љубиша Јанић.
Градоначелник Ниша Дарко Булатовић (СНС) одбио је да одговори на питање да ли је на било који начин вршио притисак на запослене у градској управи да присутвују Вучићевом боравку у Леонију. Председник Скупштине града Раде Рајковић (Покрет социјалиста) каже да није наложио било ком раднику службе за скупштинске послове да присуствује овом догађају, нити је то неко наредио њему. – Нисам чак ни упутио позив Леонија одборницима Скупштине града, нити је то било ко од мене тражио- каже он.
Грађани који се противе бесплатном уступању аеродрома Републици, иначе, неће се срести са припадницима СНС-а јер ће се окупити, додуше истог дана, али у 18 часова, и на централном тргу Краља Милана. Грађански протест организује Иницијатива Не дамо нишки аеродром, а подржало га је десет опозиционих странака у том граду. Учешће је најавила и Иницијатива Не да(ви)мо Београд, која ће на протестима у Нишу „обележити“ годину дана од контроверзног рушења објеката у београдској Савамали.
У Иницијативи Не дамо нишки аеродром су изразили разумевање за запослене у градским структурама који морају да иду на отварање Леонија, јер су им се, како су казали, многи јавили да кажу да су на њиховој страни, али да ће изгубити посао ако не оду.

Против слогана “Иш из Ниш”

Иницијатива Не дамо нишки аеродром саопштила је да не подржава кампању у медијима „Иш из Ниш“- којом се поручује Вучићу да није добродошао поводом одузимања аеродрома, уз објашњење да такав слоган „представља Нишлије кроз негативне стереотипе о југу Србије – као неписмене и неваспитане“. Она се такође „оградила“ од сваког покушаја да било ко присвоји Иницијативу “Не дамо нишки аеродром”, која је „грађанска прича и нема политичке циљеве“.
– Наш аеродром је много битнији него било која партија, на власти или у опозицији. На протест су позвани сви, без обзира да ли су симпатизери неке странке или не. Не заборавите, ни у редовима владајуће странке није присутно задовољство оваквом одлуком. Важни су нам сви грађани и грађанке, наводи се у обавештењу Иницијативе,у којој се грађани позивају да дођу на мирни протест без страначких обележја и да „не наседају на провокације“.

Опозициона контрола

Десет опозиционих партија у Нишу најавило је да ће у време посете Вучића фабрици Леони, обилазити градску и општинске управе и јавна предузећа, те охрабривати запослене- које плаћају сви грађани Ниша, да остану на својим радним местима уместо да учествују у режираном дочеку. Саопштење су потписали нишки одбори ДС, Доста је било, Двери, Левица Србије, Народна странка, Нишка иницијатива, Нова странка, Покрет слободних грађана, Социјалдемократска странка и Покрет за преокрет.
Прочитајте ОВДЕ како је незаконито порушена најстарија касарна у Србији.
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је нишки аеродром жртва београдског и приштинског?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА