Најновије

ДОСИЈЕ "ДЕЖУРНИ КРИВЦИ": Топ 10 ствари за које су Путин и Русија оптуживани у 2017.

Под вођством Владимира Владимировича Путина Русија се и у 2017. години позиционирала као суперсила спремна да сарађује са другим земљама на равноправним основама, али исто тако спремна да брани свој територијални интегритет од било које спољне претње. И то је чињеница. Чињеница коју признаје и западни естаблишмент и западни медији и чињеница за коју Запад још увек нема решење који би му ишло у корист.

Путин (Фото: РИА)

Зато и не треба да чуди што су Русија и Путин у години за нама готово свакодневно били на мети западних спин доктора и њихове пропагандне машинерије.
Ово је "Топ 5" ствари за које је Русија била оптуживана у 2017. години, а да при том земље које су такве оптужбе износиле као по правилу нису понудиле и конкретне доказе за своје тврдње.

1. Руси су убили Качињског

Пољско тужилаштво оптужило је руско ваздухопловство за авионску несрећу у којој је 2010. године погинуо пољски председник Лех Качински.
Пољски државни тужилац Марек Качински изјавио је да "нема сумње да је један од узрока несреће било понашање особа које су биле у контролном торњу, те да су те особе криве за неодговорно понашање које је довело до несреће".
У тужилаштву тврде да постоји доказ о два руска контролора авио-саобраћаја и још једној особи у контролном торњу како намерно утичу на несрећу.
- Руска Влада оштро демантује овакве оптужбе - рекао је својевремено портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

2. Хемијско оружје у Сирији

По систему "Циљај Асада, гађај Путина", Руси су индиректно били оптужени и за наводно коришћење хемијског оружја у Сирији. Оптужбе су стигле од стране Опсерваторије за људска права са седиштем у Лондону, а Кремљ је одговорио ветом на резулуцију о овом догађају у Савету безбедности.

3. Највећи хакерски напади

Више од 45.000 сајбер напада забележено је у земљама широм света у мају 2017. године, а покушају да се и за то оптужи Русија, каквих су се могли чути у појединим западаним медијима, брзо су пали у воду пошто је и сама Русија била жртва напада.

4. Изборна кампања у САД

Једна од тема коју су западни медији дословце свакодневно експлоатисали у 2017. је и наводно руско мешања у изборну кампању у САД током 2016. године.
Готово да није било дана да се у мејнстрим медијима није појављивало понеко "ново", "ексклузивно" откриће о томе како су Руси помогли Трампу да дође на власт, и то је постало опште место.
Такве информације демантовали су и Захарава и Песков и Лавров и Медведев, чак у неколико наврата и сам Путин. 
- Зар су САД нека банана република па да свако може да се меша у њихове изборе - једно је од најупечатљивијих питања које је Путин поставио колегама са Запада и на које није никада није добио ма какав разуман одговор.

5. Руси криви за "Харвија и Ирму"

Застрашујући урагани крштени као "Харви" и "Ирма" опустошили су САД у 2017. години. И недуго пошто су се десили, било је само питање када ће Москва и за њих бити оптужена.
Сувишно је додати да је Кремљ такве "теорије завере" најоштрије демантовао.

6. "Државни удар" у ЦГ

Званична Подгорица оптужила је Русију за мешање у изборни процес и организовање "државног удара" коју црногорска опозиција сматра фарсом. У оној мери у којој су оптужбе у 2017. понављане, у толикој мери је Кремљ такве тврде нанова негирао.

7. Кремљ спрема независност Шкотске

Амерички сенатор у новембру 2017. годинее упозорио је да руски сајбер-оперативци већ увелико у Шкосткој раде на томе да изазову већу подршку за нови референдум о независности.
Сенатор Ангус Кинг је рекао на саслушању у Вашингтону у оквиру истраге руског мешања у америчке председничке изборе да је и Шкотска на листи мета Кремља.
Сенатор није понудио конкретне доказе за своје тврдње, бар не јавно.

8. Војна вежба "Запад 2017"

Министарство одбране Русије одбацило је оптужбе Литваније да су руски авиони намерно улетели у ваздушни простор те земље приликом војних вежби "Запад 2017“ и истакло је да су ти наводи политизовани.
Руски теретни авиони Ил-76, за које Литванија тврди да су ушли у њен ваздушни простор, летели су 16. септембра над неутралним водама Балтичког мора, али услед невремена морали су да промене курс летења према Литванији, али су претходно за тај маневар тражили дозволу од Виљнуса.

9. Пад МХ17

Истраживачка група Беллингцат објавила је 8. децембра извештај у којем је оптужила пензионисаног руског генерала Николаја Ткачова да је повезан са падом цивилног авиона МХ17 изнад источне Украјине 2014. године, у којем је погинуло свих 298 особа.

10. Брегзит

Као шлаг на торти у 2017. години смо могли да чујемо и да су Руси криви за Брегзит - догађај који је променио историју ЕУ када је већина Британаца одлучила да напусти Европску Унију.
Руска Амбасада у Лондону је послала захтеве у којима од три универзитета тражи да јој се пошаљу оригинални документи који потврђују тврдње о томе да се Русија мешала у процес Брегзита, саопштено је из Амбасаде.
И ова информација од стране Кремља, демантована је као бесмислица чији је циљ ширење русофобије.
Које су најважније победе Владимира Путина у 2017 прочитајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА