Најновије

ХАОС У ИРАНУ: Демонстранти напали станице полиције,војне базе,12 мртвих (ВИДЕО)

Иранска државна телевизија је објавила да је најмање 12 људи убијено у протестима који трају у тој земљи, као и да су наоружани демонстранти покушали да заузму полицијске станице и војне базе, преноси АП.

Протест у Ирану (Фото: Јутјуб)

У телевизијском извештају наведено је да је десеторо људи убијено у обрачунима током претходне ноћи, без навођења детаља, док су два демонстранта убијена у суботу у протесту у западном делу Ирана. "Одређени број наоружаних демонстраната покушао је преузимање полицијских станица и војних база, али се суочио с озбиљним отпором безбедносних снага", наводи се у прилогу иранске државне телевизије. АП наводи да су иранске власти до сада потврдиле смрт четворо учесника протеста, док се не зна где су остали страдали, као и да су од почетка демонстрација у граду Машхаду које су се прошириле на друге градове ухапшене стотине људи. Иранска полузванична агенција ИЛНА објавила је претходно да је у протестима организованим у граду Изеху на југозападу Ирана убијено двоје демонстраната. ИЛНА се позива на изјаву посланика локалног парламента Хедајатолаха Хадемија који је казао да су демонстранти убијени ноћас и да узрок смрти још увек није познат. АП наводи да многи становници Изеха, града који се налази на око 455 километара југозападно од Техерана, имају ловачко оружје у кућама. Ројтерс наводи да је тиме број жртава најозбиљнијих немира у овој земљи од 2009. године порастао на најмање четворо убијених. Амерички председник Доналд Трамп наставио је синоћ да пружа подршку демонстрантима у Ирану, а у најновијој објави на Твитеру он је написао да иранска владапокушава да блокира демонстрације прекидом комуникација. "Иран, земља број 1. у пружању подршке тероризма, у којој је присутно бројно кршење људских права и то на дневној бази, сада је угасила Интернет како да мирољубиви демонстранти не могу да комуницирају. Није добро", написао је он на Твитеру, пренео је АП. Наводи се да је јавно незадовољство порасло је због порука које су послате путем апликације за слање порука Телеграм, а које су иранске власти блокирале у недељу заједно с апликацијом за пренос фотографија Инстаграм, у власништву компаније Фејсбук. Ирански председник Хасан Рохани претходно је јуче поручио да Иранци имају право да протестују и критикују владу, али и упозорио да њихове акције не смеју да доведу до насиља или наношења штете јавној имовини. "Иранци схватају осетљиву ситуацију у којој су Иран и регион и деловаће у складу са својим националним интересима", рекао је Рохани у првом јавном реаговању на антивладине протесте који су започели у четвртак. Ирански председник је навео да су "људи апсолутно слободни да критикују владу и протестују", али да то треба да чине на начин који ће да "побољша ситуацију у земљи и њиховим животима".
"Критиковање се разликује од насиља и наношења штете јавној имовини", цитира агенција ИРНА Роханијево обраћање члановима владе. Рохани је одбацио коментаре америчког председника Трампа који је подржао демонстранте, рекавши да "они који Иранце називају терористима, немају право да саосећају са нашим народом". Трамп је раније поново подржао демонстранте који протестују у Ирану, наводећи да они коначно "схватају како је њихов новац украден од њих и протраћен на тероризам". "Велики протести у Ирану. Људи коначно схватају како су њихов новац и богатство украдени и протраћени на тероризам. Изгледа да они неће још дуго издржати", поручио је Трамп на Твитеру и нагласио да САД веома помно прате да ли постоје кршења људских права. Како је Си-ЕН-Ен раније пренео, амерички председник подржао је протесте у Ирану и навео да "репресивни режими не могу да трају вечно". АП наводи да демонстрације, започете у четвртак због, како се оцењује, економских недаћа које су захватиле Иран, делују као најмногобројније у Исламској републици од 2009. када су одржани протести због оспораваних председничких избора. Како су терористи опколили сиријску армију код Дамаска, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА