Најновије

КРЕЋЕ ХАОС: Обустављене испоруке руског гаса - Цена у Европи виша него икад

Цена гаса је скочила након што је оператор за транспорт гаса „Гаскејд“ саопштио да су почеле резерзне испоруке гаса преко гасовода „Јамал-Европа“ из Немачке у Пољску након што је „Гаспром“ одбио да резервише за данас капацитете за пумпање гаса.

Цене гаса су значајно порасле прошлог четвртка, са минималних 1.450 долара на изнад 1.700 долара за хиљаду кубних метара. Такав скок могао би бити повезан са изјавама челника немачке Федералне мрежне агенције Јохена Хомана да одлука о сертификацији гасовода „Северни ток 2“ вероватно нец́е бити донета у првој половини следеће године.

Цене на националним берзама енергената и европској платформи ЕЕX достигле су рекордне нивое. Трошкови за сутрашњу испоруку су прешли 400 евра за Француску, Немачку, Холандију, Белгију, Швајцарску, Аустрију, Словенију, Хрватску, Мађарску, Италију и Словачку.

Што се тиче Бугарске и Грчке, цена је 342 евра и то је најнижи ниво међу тржиштима. Цена за Србију је 396 евра, а за Румунију 395 евра по мегават-сату.

Зашто је цена скочила?

Примарни фактор у скоку цена струје је природни гас. Њему се приписује 80 процената повећања, а остатак порасту трошкова на име испуштања угљен-диоксида, што указује на важност количина гаса у подземним складиштима у Европи.

Она није довољно допуњена током летње сезоне и искоришћеност капацитета је 1. децембра била 67,5 одсто. Сад је већ испод 60 процената, до колико се резерве обично испразне тек у јануару. Уколико зима буде неуобичајено хладна, ниво би до критичних нивоа могао да падне у фебруару или марту.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА