Најновије

ПРСТ У ОКО ПЕНТАГОНУ: Ево где Кинези граде поморску базу, другу ван Кине!

Кина планира да повећа своје војно присуство у иностранству са својом другом иностраном поморском базом у Пакистану. Ове вести су уследиле усред раскола између САД и Пакистана, а Вашингтон је замрзнуо безбедносно финансирање за Исламбад

Кинески брод (Фото: Синхуа)

Након успостављања свог првог поморског објекта у Џибутију у августу прошле године, одмах поред базе Пентагона, Пекинг сада покушава да створи упориште у Пакистану, тиме што ће изградити другу поморску базу у близини Гвадара – стратешки важне пакистанске луке на Арапском мору, кажу извори блиски кинеској војсци, а преноси “South China Morning Post".
Анонимни извор је изјавио да ће морнарица успоставити базу у близини Гвадара, јер су војним пловилима потребне “одређене услуге“ које постојећи комерцијални објект не може обезбедити.
“Лука Гвадар не може пружити одређене услуге за ратне бродове.. Јавни поредак је овде у хаосу. То није добро место за обављање војне логистичке подршке“, рекао је извор.
“Кина треба да успостави још једну базу у Гвадару за своје ратне бродове, јер је Гвадар сада цивилна лука“, рекао је војни аналитичар из Пекинга Зоу Ченминг. Он је истакао да је потребан засебан поморски објекат у близини ове луке за одржавање ратних бродова и пружање логистичке подршке.
Раније ове недеље, пуковник америчких војних резерви Лоренс Селин, говорио је о намерма Пекинга да изгради нову поморску базу у Пакистану, што је објављено на сајту “Daily Caller”. Селин је рекао да недавни састанци високо рангираних кинеских и пакистанских војних официра указују на то да ће објекат “бити изграђен на полуострву Јивани, између Гвадара и иранске границе.“
Пентагон је у јуну, у годишњем извештају о војним развојима Кине, указао на то да би Кина могла покренути војне базе у Пакистану. Овај извештај је Пекинг касније одбацио, а кинеско Министарство спољних послова га је назавало “спекулацијом“, и оптужили Вашингтон да одбацују чињенице.
Гвадар је лука која се налази на мање од 80 километара источно од пакистанско-иранске границе у покрајини Белуџистан. Развили су је кинески инвеститори као део амбициозног кинеско-пакистанског економског коридора (ЦПЕЦ) вредног 62 милијарде долара, а од новембра 2017. година управља комерцијалним товарима из Кине.
Извештај о плановима Кине да изгради поморску базу у Пакистану је уследио када је амерички председник Доналд Трамп започео ову годину критикујући Исламбад због тога што наводно штите терористе, и запретио је да ће прекинути безбедносну помоћ овој земљи, што износи око 1 милијарде долара годишње.
Иако су САД већ замрзле прошлогодишњу помоћ Пакистану од 255 милиона долара, ова суспензија такође може утицати на коалиционе фондове за подршку (ЦСФ) који су одобрени за Пакисан за 2017. годину. Овај потез је изазвао оштре критике у Исламбаду. Министар одбране Курам Дастгир Кан је обећао “хладнокрван одговор“ на намеру да се одузме помоћ Пакистану.
Прочитајте ОВДЕ која се то европска земља окреће Кини због свађе са ЕУ?
Извор: Вебтрибјун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте недавну војну параду у Кини.

Бонус видео

Погледајте војну моћ Кине.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА