Најновије

ПРЕГОВОРИ У БРИСЕЛУ: Спречено укидање српских таблица на Космету!

У оквиру техничког дијалога Београда и Пришšтине постигнут је вечерас договор којим је спречено укидање таблица републике Србије за подручје Косова и Метохије, договорен продужžетак важžења статусно неутралних КС таблица као и прелепљивање статусних симбола уместо коришšћења пробних таблица приликом преласка административне линије.

Марко Ђурић - први човек Канцеларије за КиМ (Фото: ЈуТјуб)

ШŠеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић саопшšтио је да је делегација Београда задовољна постигнутим споразумом.
Он наводи да ће вечерас усаглашšени договор заменити по Србију најтежžи и најгори споразум из 2011. године, договорен од стране тима Владе Србије на чијем челу је био Борислав Стефановић, који је предвиђао укидање српских регистарских таблица на КиМ, престанак издавања регистарских таблица Републике Србије на КиМ као и престанак издавања статусно неутралних таблица са ознаком КС.
- ”Ми смо на овим разговорима који су трајали вишšе дана спречили укидање таблица Републике Србије за подручје Косова и Метохије. Спречили смо и укидање таблица које су статусно неутралне и продужžили њихово важžење на јошš пет година - изјавио је Ђурић у Бриселу.
Ђурић додаје да договор предвиђа да у наредних 12 месеци потпуно несметано функционише режžим српских таблица на КиМ и да се оне без сагласности Србије и ЕУ не могу укинути.
Споразум делегација Београда и Приштšине о регистарским таблицама предвиђа и увођење налепница којима ће бити прелепљени статусни симболи приликом преласка са територије Косова у централну Србију и обратно. Тиме ће бити спречено коришšћење проба таблица и скидање српски таблица приликом уласка на територију КиМ, шšто је јошš једна од одредби споразума из 2011. године.
- ”Тако смо спречили да таблице на којима би писало тзв Република Косово и на којима би се налазио тзв косовски грб улазе на нашšу територију. Уместо тога те таблице ће се прелепљивати са две беле траке, почев од 15. новембра. То ће важžити и за српску страну - објаснио је Ђурић.
Реžим прелепљивања статусних симбола неће важžити за север КиМ нити за таблице са статусно неутралним КМ ознакама.
ШŠеф делегације Београд у техничком дијалогу са Пришšтином Марко Ђурић потврдио је да је у овој рунди разговора у Бриселу постигнут известан напредак у области договора о телекомуникацијама.
- ”Ми нисмо прихватили да нашšа имовина буде доведена у питање. Нисмо прихватили да буде доведена у питање статусна неутралност позивног броја за нашšу јужžну територију, као географски код, нити смо дозволили ни да буде доведена у питање безбедност грађана путем пресретања позива. То су главни разлози због којих још нема договора - објаснио је Ђурић
Разговори о Телекому настављају се 26. септембра у Бриселу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА