Најновије

ЦРНАДАК: БиХ неће признати Косово! Највећи проблем у односима са Србијом су...

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да БиХ неће признати Косово, као и да се то питање неће разматрати за време мандата актуелног Савета министара и Председништва.

Игор Црнадак (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу за "Вечерње новости" рекао и да БиХ није жариште Европе у смислу ескалације неког сукоба, али да у политичком смислу напетост константно постоји.
"Највећи проблем у односима БиХ и Србије су бошњачки политичари. У интересу целог региона је да се у Сарајеву прихвати намера Србије да буде добар комшија, која дефинитивно жели, заједно са БиХ да ради на решавању проблема и олакша пут БиХ ка ЕУ", рекао је Црнадак.
Упитан да прокоментарише да ли ће одлазак Бакира Изетбеговића са политичке сцене побољшати односе БиХ и Србије, Црнадак је рекао да не жели да везује проблеме у односима БиХ са Србијом за једног човека, али да се нада да ће следеће генерације бошњачких политичара имати висе спремности на компромис и толеранцију и да ће се "окренути према будућности а не живети у деведесетим".
Говорећи о наводном "Дејтону 2", Црнадак је казао да га неће бити, као и да то није нешто чиме се бави било ко на међународној сцени.
"То је пука жеља једне групе људи у БиХ која периодично лансира ту причу у јавност. Од тога нема ништа. Једине уставне промене могу се дешавати око пресуде 'Сејдић и Финци'. БиХ има будућност само двоентитетски уређена, како пише у оригиналном Дејтонском споразуму", рекао је Црнадак.
Упитан да ли странци управљају БиХ, он је рекао да 100 одсто одлука Савета министара БиХ доносе домаће институције, али да постоји Канцеларија високог представника (ОХР) са јаким овлашћењима која се не користе, исто као што и у Уставном суду БиХ раде странци.
"Најбоље решење је да странци оду, јер БиХ не може да постане чланица ЕУ са ОХР и зато очекујем да му се коначно заврши мандат у БиХ", рекао је Црнадак.
Прочитајте ОВДЕ шта је наведено у извештају америчког Конгреса о утицају Русије широм света, а тиче се и БиХ?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Игор Црнадак о односима Србије и БиХ, Дејтону 2 и признању Косова.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА