Најновије

И АМЕРИ СУ УКАПИРАЛИ, СРПСКА ЈЕ ПРЕЈАКА, БИХ НЕ МОЖЕ У НАТО! Русија чврсто стоји иза Бањалуке и председника Додика!

Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извештају америчког Конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.

Додик и Путин (Фото: kremlin.ru)

-Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО, морају се усагласити сва три конститутивна народа - Хрвати, Бошњаци и Срби, која су представљена у Председништву БиХ, те да буду спроведене потребне реформе - наводи се у извештају.
У извештају се наглашава да је Српска аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом, преносе Независне новине.
- Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мера из Акционог плана за чланство, парламент РС је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. године у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО - подсећа се у извештају.
У овом документу се напомиње да је Русија интензивирала односе са председником Српске Милорадом Додиком, што ће успорити настојање земље да постане члан НАТО.
- Председник Русије Владимир Путин се с њим више пута сусретао, иако Додик нема никакву државну функцију. Притом, Путин се није сусретао са централним властима БиХ, што представља кршење дипломатских протокола. Путин је тиме јасно показао ко је за њега пожељан саговорник - наводи се у извештају.
У извештају стоји да је Русија јавно подржала "референдум за независност Српске", референдуму о Дану Републике, за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрба у земљи.
- Ако БиХ крене да прави напредак на путу ка НАТО, Русија би могла искористити утицај на Српску да тај процес успори. Медијски простор је већ припремљен за ту могућност, јер се медији у РС ослањају на анти-НАТО и анти-ЕУ садржај из 'Спутњикове' редакције у Београду - наведено је у извештају америчког Конгреса.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је извештај да се Русија меша у односе унутар других земаља некоректан.
Зашто је јапански генерал Нишимото ставио на главу српску шајкачу прочитајте ОВДЕ.
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик: Нисам против САД и ЕУ, али јесам против држања лекција
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА