Најновије

У Сирији почиње нови рат уз учешће Турске, Курда, Сирије, Американаца и Ирана?

Спрема се нови рат на територији Сирије. Између Турске и сиријских Курда иза чијих леђа су Американци.

Илустрација (Фото: Правда)

Анкара поодавно држи трупе на северу Сирије, а Реџеп Тајип Ердоган је наредио ново гомилање јединица итешког наоружања на граници са Сиријом. Вероватно и са намером да „остави утисак“ на Вашингтон и Пентагон. Међутим, то му није пошло за руком.
Сједињене Државе су Курдским војним формацијама испоручиле 4.900 камиона и 2.000 транспортних авиона оружја и војне опреме, а управо су најавиле нове потезе који су истовремено и антисиријски, и антитурски, и антиирански, и антируски.
Команда њихове операције Inherent Resolve саопштила је да ће 15.000 припадника „Сиријских демократских снага“, у којима су Курди огромна већина, почети да обучава за „обезбеђивање државне границе Сирије“.
Њен портпарол Томас Вил изјавио је тим поводом: „Наша коалиција ће заједно са Сиријским демократским снагама (СДС) радити на формирању и обуци нове пограничне службе Сирије. Та служба треба да има око 30.000 људи под оружјем. Њено језгро ће чинити 15.000 бораца СДС“.
Према његовим речима, та нова оружана сила биће распоређена дуж граница Сирије са Турском и Ираком, као и „уз ток Еуфрата“.
Ово је, нема сумње, рат. Поготово што Американци не крију да ће од поменутих 30.000 направити регуларну курдску армију која ће контролисати спољне границе територије коју тренутно уз подршку САД контролишу.
Сирија тешко да ће се помирити са настанком курдске државе на својој територији.
Анкара – као што је Ердоган већ и објавио – неће толерисати курдску државу на својој граници, са чије друге стране живе милиони Курда.
У рат може бити увучен и Иран.
Ништа суштински не мења то што је Стивен Голдстин, заменик државног секретара САСД, изјавио да Вашингтон нема намеру да курдски кантон (24.000 квадратних километара) признаје за независну државу.
Ердоганов портпарол Ибрахим Калин већ је упозорио САД да Анкара „обучавање припадника Сиријских демократских снага „ сматра „недопустивим“:
„Турска за себе резервише право да у борби против тероризма чини све што сматра неопходним“.
За Анкару су амерички „демократски Курд“ – терористи…
Сиријска армија на корак од ослобођења два града. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руска војска уништила терористичко складиште дронова у Сирији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА