Најновије

ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА: Турска и ЕУ - време је за план Б, а он је...

Након више од полувековног процеса приближавања Еуропској унији, Турска и Брисел улазе у ново раздобље односа у којем ће приоритет имати чвршћа сарадња у појединим подручјима, а не пуноправно чланство, сматрају аналитичари, пише Франс прес.

Ердоган и ЕУ (Фото: Јутјуб/Правда)

Односи између Турске и ЕУ пали су 2017. на низак ниво јер је приступни процес запео у слепој улици, а турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је неке кључне чланице, укључујући Немачку, да се понашају као нацисти.
Али, Ердоган је 2018. започео у другачијем тону, одлучивши у првој недељи јануара да посети Париз, док се његов министар спољних послова упутио у Немачку не би ли поправио односе.
Европски челници поручили су Турцима да треба бити реалан. Француски председник Емануел Макрон рекао је Ердогану 5. јануара да је време да се престане са "лицемерјем" да је у турском приступном процесу могућ напредак.
- Обе стране схватају да је приступни процес мртав и да тако скоро неће бити помака - рекла је Асли Ајдинтасбаш, сарадница Европског савета за иностране односе (ЕЦФР), преноси Хина.
Неуспешан покушај државног удара у јули 2016. означио је прекретницу у историји односа Турске и ЕУ. Анкара је оптужила Унију да није показала солидарност, а Брисел је критиковао оштру одмазду турске владе. Односи између ЕУ и Турске више нису односи између "политичких савезника" него "партнера који сарађују у низу подручја као што је борба против тероризма или трговина".
Турске наде у снажне односе са америчким председником Доналдом Трампом такође су потонуле због низа спорова, укључујући наоружавање сиријских Курда. Анкара је свесна исто тако да је њено тренутно прагматично партнерство са Ираном и Русијом, историјским супарницима Османског Царства, неизвесно, док је успон саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана промешао карте у Заливу.
Прочитајте ОВДЕ све о неочекиваном противнику турског председника.
Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Турска у ЕУ тек 3000. године?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА