Најновије

БРИТАНЦИ РАСКРИНКАЛИ САД: Тестирана "гравитациона бомба" - на удару и источна Европа!

Америчке власти намеравају да ослабе правила могуће употребе нуклеарног оружја и да развију нову нуклеарну бојеву главу мале јачине. На Западу тврде да такви потези САД имају за циљ „обуздавање Русије“, док руски експерти сматрају да на тај начин Доналд Трамп покушава да учини Америку највећом нуклеарном силом на свету.

Испаљивање Б61 бомбе (Фото: Јутјуб)

Вест о намерама Американаца објавио је британски „Гардијан“, позивајући се на изјаве бившег специјалног саветника Барака Обаме за питања о контроли наоружања и неширења нуклеарног оружја, а који је, како се тврди, имао увид у коначну верзију извештаја о нуклеарној политици Трампове администрације.
Према његовим речима, Пентагон је развио нови преглед нуклеарне политике, према којем ће америчке модификоване балистичке ракете подводног базирања „Тридент Д5“ бити опремљене бојевим главама мале јачине.
Вулфстал је нагласио да такви потези САД имају за циљ обуздавање Русије да користи тактичке нуклеарне бојеве главе у случају избијања сукоба у Источној Европи.
„То није новинарска патка са циљем застрашивања, пошто су САД већ створиле и више пута тестирале најновију гравитациону авионску бомбу Б61-12, која има неколико врста бојевих глава. Максималне — од 500 килотона и најмање од 0,3 килотона. Поређења ради, бомба бачена на Хирошиму је имала 15 килотона. Осим тога, Американци рачунају на то да ће им нуклеарно оружје мале јачине омогућити да користе такав вид оружја у разним регионалним сукобима како би имали што мање поље радиоактивне контаминације подручја. Да зло буде веће, они још покушавају да то уврсте под некакве ’хуманитарне‘, ’етичке‘ норме понашања.
Међутим, ако муницију мале разорне снаге, која, узгред речено, спада у категорију тактичког нуклеарног наоружања, користе стратешки бомбардери, онда се та муниција може сматрати стратешким нуклеарним оружјем, јер се на тај начин вишекратно повећава њихов домет“, каже Владимир Козин, професор руске Академије војних наука и водећи стручњак Центра за војно-политичка истраживања Московског државног института за међународне односе.
Експерт истиче да ће америчка нуклеарна стратегија претрпети значајне промене у догледној будућности, а да је циљ Доналда Трампа да Америку учини нуклеарном силом „број један“.
„Нажалост, нови амерички председник у погледу нуклеарне стратегије и обнављања нуклеарног арсенала иде много даље од својих претходника. Довољно је рећи да Трамп планира да на модернизацију постојећег нуклеарног арсенала у наредној деценији потроши 400 милијарди долара, а у наредних 30 година се помиње астрономска сума од једне милијарде и 200 милијарди долара. Ниједна држава која има нуклеарно оружје не може да издвоји толико средстава за стварање и обнављање нуклеарног арсенала. Од 2025-2026. године САД ће почети да стварају нову стратешку нуклеарну тријаду, која ће заменити традиционалну, која се састоји од интерконтиненталних балистичких ракета, балистичких ракета на подморницама и тешких стратешких бомбардера.
На тај начин, Трамп покушава да оствари своје историјско предизборно обећање и учини Америку нуклеарном државом ’број један‘. Тиме се објашњава и понашање САД, које једноставно не желе свет без нуклеарног оружја“, истакао је Козин.
Они који се залажу за смањење оружја, пише „Гардијан“, већ су изразили своју забринутост, пошто сматрају да би предлог о стварању бојевих глава мале јачине могао да доведе до стварања нуклеарног оружја које ће бити лакше за употребу, што ће, с друге стране, учинити нуклеарни сукоб вероватнијим.
Пентагон такође предлаже преиспитивање услова под којима америчке оружане снаге могу да користе нуклеарно оружје.
У тексту се наводи да САД могу да употребе нуклеарно оружје и у случају напада ненуклеарним средствима, ако је то довело до масовних убистава или било усмерено на кључну инфраструктуру или центре оперативног управљања нуклеарним наоружањем. Ово је прво преиспитивање политике САД по питању употребе нуклеарног оружја у последњих осам година. Како се наводи, преглед нове нуклеарне политике САД биће објављен крајем јануара. Вулфстал, који је, како пише „Гардијан“, убеђен да је видео коначну верзију прегледа, такође тврди и да се у њему говори и о томе да ће на америчке подморнице бити враћене нуклеарне крстареће ракете. То се представља као одговор на развој руских крстарећих ракета копненог базирања, који, како сматра Вашингтон, крши Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета из 1987. године, што Москва негира. У тексту се такође наводи да Трампова администрација намерава да одустане од гаранција да САД неће користити нуклеарно оружје против земаља које немају такво наоружање. „Према ономе што су ми рекли људи који су то писали, они су хтели јасно да дају до знања да ће сваки покушај Русије или Северне Кореје да употребе нуклеарно оружје наићи на снажан одговор“, рекао је Вулфстал. Он је такође оценио да је нова нуклеарна политика САД агресивнија у поређењу са нуклеарном политиком карактеристичном за администрацију претходног председника Барака Обаме.
Прочитајте ОВДЕ каква је то "руска бушилица" која према циљу лети више од 30 км?
Извор: Вебтрибјун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте снимак тестирања бомбе Б 61-12 у пустињи Невада.

Бонус видео

Топ десет нуклеарних сила света.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА