Најновије

ПОДАЦИ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ: 250 исламских ратника са Балкана у Сирији и Ираку

Тешки војни порази Исламске државе и других исламских терористичких организација на ратиштима у Сирији и Ираку и могући крај рата у тим земљама поново је актуелизовао питање судбине терориста који су у тај регион дошли из разних делова света.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

У њиховим матичним државама влада страх да ће се многи исламски екстремисти вратити кући и наставити са пропагирањем ратнохушкачког ислама и терористичким акцијама. Тај страх присутан је и у бившим југословенским републикама.
По површним и незваничним подацима полиције и других надлежних институција, на ратиштима у Ираку и Сирији налази се или се налазило најмање 650, а могуће је и свих 800 мушкараца и жена са простора тзв. западног Балкана. 
Њих најмање 375 имају држављанство Босне и Херцеговине.
Углавном су то домаћи муслимани, припадници селефијског и вехабијског покрета, али има и „паса рата“ са Блиског истока, такозваних муџахедина, који су у БиХ дошли од 1992. до  1995.године, после завршетка грађанског рата остали да живе у овој бившој југословенској републици, а по избијању последњих ратова на Блиском истоку вратили се свом крвавом занату.
Већина њих је више пута боравила у Сирији и несметано се враћала у БиХ. Десетинама  најпознатијих џихадиста из БиХ заједничко је то да су бар неко време боравили у вехабијским заједницама у селу Горња Маоча, општина Сребреник  или у селу Ошве, општина Маглај, где су сарађивали са коловођама вехабијског покрета Нусретом Имамовићем и Билалом Боснићем.
По подацима служби безбедности, у Сирији и Ираку бори се и више десетина држављана Србије. У једној скупштинској расправи народни посланик СНС Александра Ђуровић је рекла да је 26 држављана Србије учествовало у рату у Сирији, од којих се њих седам вратило, а осам погинуло. 
У новембру 2013. године „Блиц“ је објавио да се у Сирији и Ираку, на страни побуњеника, против легалне власти, бори 60 плаћеника екстремиста из Шумадије, припадника вехабијског покрета. Највише њих је у Сирију отишло из београдског насеља Ледине. 
По подацима Косовског центра за сигурносне студије на ратиштима у Сирији и Ираку забележено је присуство најмање 232 Албанца из јужне српске покрајине, али приштински аналитичари и медији процењују да  је тај број већи од 300. Албански медији су објавили да је на ратиштима погинуло више од 50 њихових сународника. 
Исламски борци из Србије и БиХ у Сирију стижу уходаним каналима, од којих главни води преко турског града Антакија и пограничног места Џилвеозу. У Сирију улазе преко граничног прелаза Баб ел-Хава, а потом се окупљају у месту Сармада, где се изводи војна и верска обука, као припрема за одлазак на ратиште.
Највише држављана Србије бори се у редовима Фронта Ал-Нусра, који је чак и америчка администрација, доказано благонаклона према свима који се боре против војске легално изабраног председника Сирије Башара Ел Асада, прогласила за терористичку организацију повезану са Ал Каидом.
Авдуловић Асмир (1989), звани Зеид, из Новог Пазара, на ратиштима у Сирији је од новембра 2013. где је био припадник такозване Балканске јединице. Објављена је информација да је погинуо, али без доказа. Анес Чековић је изјавио да су он и Авдуловић до Сирије стигли преко Турске, у организацији Абида Подбићанина, имама из Пријепоља.
Алибашић Алдин из Сарајева. На ратишту у Сирији је боравио 2012. године. Вратио се 2013. у БиХ, шеријатски се венчао са Илдом Хоповац (1991) и заједно са њом поново отишао у Сирију. Борио се под именом Ебу Омер, у јединици под командом Горана Павловића. По изјави једног од џихадиста из БиХ, коју је по повратку у домовину дао обавештајним службама у Сарајеву,  Алибашић у Сирији „ради у канцеларији при некој војној јединици и израђује неке карте“. По истом извору у Сирији се налази и Алдинова комплетна породица, а његов отац се тамо бави продајом оружја.
Алибашић Бехудин, звани Хатаб, у Сирији се борио годинама. У изјави агенцији сарајевској обавештајној СИПА, сведок каже да га је први пут видео у Ал Раки 2015. године, да је био у Ал Нусри, након чега је отишао у Турску, са намером да се врати у Босну али „тада га је позвао Горан Павловић да дође у његову кетибу“ (јединицу), што је овај и прихватио. У јединици је био задужен да води рачуна о наоружању. По истом извору, касније је прешао у једну од бројних арапских јединица, у којој је био чувар магацина, све док није оптужен за крађу. 
Погледајте ОВДЕ како руски бомбардери засипају ракетама џихадисте у Идлибу.
Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Михаел Оперскалски - Тајне службе намерно допуштају терористичке нападе!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА