Најновије

АМЕРИКАНЦИ И ШИПТАРИ СЛОЖНИ: Без Србије у истрази! СТЕФАНОВИЋ: Све је јасно!

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић реаговао је на одбијање Приштине да се српски истражни органи укључе у расветљавање убиства Оливера Ивановића.

Харадинај - Стефановић (Фото: Синхуа, Правда)

Рамуш Харадинај изјавио је данас да надлежност за истрагу о убиству Оливера Ивановића имају само привремене шиптарске институције у Приштини, те да "Косово" од Србије није примило никакав захтев за укључење у истрагу. Он је додао да је захтев Србије да се укључи у истрагу упућен мисији ЕУ на Космету - Еулексу и мисији УН-а - УНМИК-у, а које, како је додао, "немају овлашћења да дају овлашћење за тако нешто". - То само могу да ураде институције "Косова". А код нас, није поднет такав захтев. Оно што је затражено је размена информација, а што је и у интересу "Косова", и ми смо за то, зато што се сумња да се овај случај повезује са људима, актерима који нису само на Косову - казао је Харадинај, преноси Радио Слободна Европа. Са Харадинајм се слаже и заменица шефа Мисије САД на Косову и Метохији Колин Хајленд, која је понудила пуну подршку САД у истрази о убиству Оливера Ивановића, али је, како преноси јавни сервис на албанском, затражила да истрагу воде "косовске институције". РТК на српском језику је јуче пренео да је на седници "косовског савета за безбедност" оцењено да се, уколико буде потребна помоћ или експертиза за расветљење случаја убиства Ивановћа, може затражити и професионална помоћ познатих међународних агенција, посебно од америчког Еф-би-аја.

Реакција Стефановића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је потпуно неприхватљива реакција Рамуша Харадинаја и "министра правде" привремених шитарских институција којима се одбија учешће истражних органа Србије у истрази о убиству Оливера Ивановића. - Оваква реакција кључних приштинских иституција јасно указују да ту нема жеље да се убице пронађу и казне, као ни да се професионално обави истрага јер би она морала да укључи све истражне органе који би могли да помогну да се до починилаца и организатора овог кривичног дела дође, рекао је он. Како је додао, очигледна је намера да се пажња јавности усмерава у погрешном правцу и да се отежа и спречи откривање правих мотива за ово убиство, као и откривање свих оних који су за то одговорни. - И поред свих захтева Еулексу и Унмику да укључи истражне органе Републике Србије у истражни процес остали смо ускраћени за било какав одговор ових међународних институција. Посебно забрињава досад незабележена пракса да Еулекс не узима активније учешће у истражном процесу оваквог кривичног дела, навео је Стефановић. Додаје да Србија и даље инсистира да њено тужилаштво, полиција и истражни органи буду део истраге. - Сматрамо да се само тако може доћи до потпуне истине и спречити да починиоци и њихови налогодавци остану некажњени, изјавио је министар. Оливер Ивановић убијен је у Севереној Митровици у уторак, а данас је сахрањен у Београду.
Како је Србија испратила Оливера Ивановића, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг, Прва, РСЕ, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војислав Шешељ о убиству Оливера Ивановића:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА