Најновије

ДАЧИЋ НИ ДА ИХ ОБИЂЕ У ЗАТВОРУ: Чији су утамничени српски држављани?

Иако су Срби у Црној Гори очекивали да ће посета потпредседника Србије Ивице Дачића донети неки нови квалитет живота, посебно када су у питању њихова основна људска права, то се није десило. У сусрету званичника са Дачићевим нису ни поменути утамничени српски држављани којима се суди у монтираном судском процесу за „државни удар“, преноси портал ИН4С.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

„Ми смо заинтересовани за права српског народа који живи у Црној Гори али на начин да се не мешамо у унутрашња питања у Црној Гори“, казао је министар спољних послова током јучерашње посете Црној Гори, пославши на тај начин поруку да неће учинити ништа да се њихов статус промени. Он је поручио и да ће Влада Србије бити потпуно пасивна и када је у питању дискриминација Срба, српског језика и ћирилице. „Ми подржавамо да се разговара о тим питањима која се односе на питања језика, културног идентитета, писма заступљености Срба у државним органима. Међутим наши интереси немају везе са унутрашњим радом Црне Горе. Којим путем ће Црна Гора ићи и ко ће владати је питање на које треба да одговоре грађани Црне Горе“,казао је Дачић и нагласио: „Србин у Подгорици исто као и Црногорац у Београду ужива сва највећа права”.

Необавештен и о „државном удару“

Потпредседник Владе Србије наводно није био обавештен ни о голготи кроз коју пролазе српски држављани који се преко годину дана налазе у спушком казамату, и којима се већ месецима у монтираном процесу за „државни удар“. Бранка Милић, Милан Душић, Србољуб Ђорђевић, Драган Максић и Братислав Дикић, већином нарушеног здравља нису завредили пажњу свог министра спољних послова, који је чак изјавиo да уопште нема информација о „државном удару“ у Црној Гори. Душић, Ђорђевић, Максић и Дикић се налазе у спушком затвору преко годину дана, без адекватне медицинске помоћи, и поред препорука Уставног суда да су нелегално у затвору и да ЗКП препоручује алтернативне мере закона. На питање да ли српска влада има податке да је БИА доставила информације црногорском тужилаштву за случај „покушај тероризма“, Дачић је изјавио да нема информација. „Не располажем тим подацима. Више нисам министар унутрашњих послова“, био је одговор Дачића. „Србија не жели да се ико меша у њена посла, нити ће се она мешати у туђа“, казао је он. Дачић је касно синоћ сусрео са члановима Предсједништва ДФ-а у Српској кући који су српског министра упознали са тешким положајем српског народа у Црној Гори, и институционалним прогоном, којем су изложени лидери Демократског фронта. Он међутим није дозвољавао питања новинара. Дачић се сусрео и са председником Савеза удружења расељених са Косова и Метохије Миленком Јовановићем, на састанку уприличеном синоћ у амбасади Србије у Подгорици, казавши да Срби трпе недопустиву дискриминацију српског народа од стране актуелног црногорског режима. „Срби су стравично обесправљени, а на удару су нарочито држављани Србије прогнани са Косова и Метохије којих је у Црној Гори 11 хиљада“, казао је Јовановић. Дачић посету завршава данас, а већ сутра почиње суђење грађанима Србије, којих се министар спољних послова није ни сетио, макар да их обиђе у затвору. Да ли то значи, да су Душић, Милић, Ђорђевић, Максић и Дикић препуштени (зло)вољи главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, министра правде Зорана Пажина, судије Сузане Мугоше, за чија је посла Дачић изјавио да се у њих неће мешати? А о чему је Дачић разговарао са Марковићем, погледајте ОВДЕ. Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Срби и афера ''државни удар''
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА