Најновије

Зашто Кина и Русија нису позване на састанак о Северној Кореји? САД прети последицама Москви и Пекингу, а они овако узвраћају...

Канада и Сједињене Америчке Државе позвале су међународну заједницу да појача извршење санкција против Северне Кореје.

Илустрација (Фото: Синхуа)

На састанку који је у уторак одржан у Ванкуверу, а на којем су учествовали представници земаља које су и пре 50 година током рата на полуострву подржале Јужну Кореју, Пјонгјанг је још једном упозорен и позван да одустане од нуклеарног оружја и прихвати мирољубиву будућност. Ипак, на састанак нису позване Русија и Кина које су оцениле да окупљање у Ванкуверу намеће "хладноратовски менталитет".
Чини се да је Вашингтон одлучан да стави тачку на нуклеарне амбиције власти у Пекингу. Нови захтеви уследили су након целодневних разговора министара спољних послова и дипломата из 20 земаља иза затворених врата. Како су рекли током конференције, министарка спољних послова Кристија Фриланд и амерички државени секретар Рекс Тилерсон, Северна Кореја наоружана нуклеарним оружјем никада неће бити прихваћена.
Обоје су истакли да је дипломатија решење које више преферирају, док је Фриландова обећала да ће Северна Кореја имати безбедно место у међународној зајендици уколико се посвети потпуном и неповратном одбацивању нуклеарног програма.
Међу 20 земаља нашле су се поред САД и Канаде и Аустралија, Белгија, Колумбија, Данска, Француска, Грчка, Индија, Италија, Јапан, Велика Британија, Турка... Како су истакли светски медији, већина земаља које су имале представнике у Ванкуверу, било је на истој страни и током рата на Корејском полуострву од 1950. до 1953. године.
Представници Америке и Канаде још једном су нагласили да је потребно наставити са притиском на Пјонгјанг путем ригорозних санкција Уједињених нација, поготову преко два највећа увозна савезника и комшија, Кине и Русије. САД су прошле године санкционисале неколико кинексих компанија и држављана због, како су навели, помагања Пјонгјангу да избегне санкције, док су и Кина и Русија оптужене да извозе нафту у Северну Кореју.
Ипак, ни Кина ни Русија нису позване на састанак у Ванкуверу, а обе државе су одбациле све оптужбе. Уз то су састанак 20 земаља у Канади окарактерисале и као "штетан и потенцијално опасан за мир на Корејском полуострву". Упркос одмрзавању односа и наставку преговора између Северне и Јужне Кореје протеклих недеља, земље које су се окупиле у Ванкуверу инсистирале су на денуклеаризацији.
Поједине земље изразиле су јасну фрустрацију због тога што Кина и Русија не чине довољно да спрече Пјонгјанг у избегавању мера, пренео је "Глобал њуз". Међу њима је најдиректнији био Тилерсон, који је позвао обе змеље и упозорио их на последице ако не учине више.
- Сви морамо да инсистирамо да пуној примени санкција Савета безбедности УН, јер је то закон - поручио је Тилерсон.
Амерички државни секретар није одбацио да би могло доћи и до рата, иако је подвукао да "сви морају да буду трезвени око тренутне ситуације".
Да ли ће порука бити прихватљива Киму Џонг Уну остаће да се види, али бојни аналитичари већ дуго указују да је нуклеарно оружје главни гарант опстанка Пјонгјанга у потенцијалном сукобу са САД.
Састанак ипак није био по мери Кине, за који је званични Пекинг рекао да је показао менталитет Хладног рата и да само подрива решење питања Северне Кореје. Како је рекао портпарол Министарства спољних послова Лу Канг, самит "нема нимало права ни репрезентативности да прича о том питању".
- Сада је 21. век и сви су забринути и раде на мирном и правом решењу нуклеарног питања на Корејском полуострву. Али поједине стране су обрисале прашину са са хладноратовског термина "наредбе Уједињених нација", и одржале састанак без главних страна у спору - рекао је Лу Канг, пренео је РТ.
Тензије на Корејском полуострву додатно су порасле прошле године, након серије ракетних и нуклеарних проба које је извела Северна Кореја. Амерички председник Доналд Трамп оштро је осуђивао власти у Пјонгјангу, што је само довело до вербалних одговора из Северна Кореје. Зашто Америка жели што снажнију и модернију руску војску прочитајте ОВДЕ.
Извор: Global News, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На нишану Лазанског: Како веровати Америци?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА