Најновије

МОГУЋЕ ПОМИРЕЊЕ? Ким понудио "маслинову гранчицу", Јужна Кореја позвала на преговоре

Јужнокорејски министар за уједињење Чо Мјонг-гјон предложио је данас да се идуће недеље у пограничном селу Панмунџом одрже преговори на високом нивоу с владом Северне Кореје, а та понуда је уследила након што је Пјонгјанг наговестио могућ дијалог, иако остаје при својим нуклеарним амбицијама.

Мун Џае Ин, јужнокорејски председник (Фото: Јутјуб)

Министар Чо је на конференцији за новинаре изразио очекивање да се две Кореје фокусирају на питање учешћа севернокорејске делегације на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу, које почињу следећег месеца, током преговора који би, према његовом предлогу, могли да буду одржани 9. јануара, преноси Ројтерс.
- Надамо се да Југ и Север могу да седну и да лицем у лице дискутују о учешћу севернокорејске делегације на Играма, као и о другим питањима од заједничке важности за унапређење корејских веза - рекао је министар за уједињење Чо Мјонг-гјон, преноси БиБиСи.
Министар Чо је предложио састанак у Панмунџому, такозваном "селу примирја". Село се налази у добро чуваној демилитарисаној зони, где су две Кореје имале и раније разговоре.
У међувремену, јужнокорејски председник Мун-Џае Ин данас је изјавио да је побољшање односа између две Кореје повезано с решавањем питања севернокорејског нуклеарног програма, преноси британска агенција.
Мун је, на састанку Кабинета, затражио од министарстава за уједињење и спорт да брзо успоставе мере како би се обезбедило учешће Северне Кореје на предстојећим Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу.
Севернокорејски лидер Ким Џонг-Ун рекао је јуче, у свом новогодишњем обраћању, да је "отворен за дијалог" са Сеулом и да постоји могућност да спортисти из Северне Кореје учествују на Зимским олимпијским играма.
Истовремено је, међутим, нагласио да је Северна Кореја нуклеарна сила.
Хоће ли до сусрета доћи, још се не зна. Чека се одговор Северне Кореје, али све би се требало знати најдаље кроз неколико дана. Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу почињу 9. фебруара.
Да ли је ова година година нуклеарног рата? Прочитајте ОВДЕ која су то све светска жаришта.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А пре месец дана су их упозоравали...

Бонус видео

"Кроз прозор У Свет" - Граница Северне и Јузне Кореје, најопасније место на свету
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА