Најновије

ПАКАО У НАЈАВИ: Ево за колико година на Земљи неће бити живих бића

Климатске промене и раст становништва могли би да униште нашу планету много раније него што се мислило. Астробиолози позвали су НАСА да искористи све што геолози сазнају о новом добу, антропоцену, што би им помогло у унапређивању свемирских мисија за тражење ванземаљске интелигенције.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Антропоцен, иако још није службено признат као геолошко доба, одражава време откад су људи почели да утичу на Земљу довољно снажно да остављају значајне трагове у геолошким записима. 
То укључује све, од еколошких промена до планетарних наслага радиоактивног отпада из тестирања нуклеарних бомби. Постоје и материјали као што су пластика, бетон и егзотични минерали који ће вероватно пронаћи свој пут у геолошку вечност. 
- Налазимо се у времену у ком људски утицај не само да почиње да утиче на климу, већ и доноси трајне промене које ће милионима година бити видљиве у стенама - каже Џејкоб Хаку Мисра, астробиолог из Блу Марбл Спејса, Института за науку у Сијетлу.
Изнад данашње климатске проблематике, свака технолошка цивилизација која живи на планети с ограниченом количином ресурса суочиће се с ограничењима и последицама на раст.
Истворемено ће бити изложени самонаметнутим или спољним претњама које се с временом повећавају. 
Ово схватање подстакло је Томаса Малтуса на писање бројних упозорења 1789. године о ограничењима раста људског становништва и његовим деловањем на околину и пољопривредне системе, што је указивало на могућност цивилизацијског колапса. 
Накнадне анализе наредних неколико деценија прецизније су одређивале праг овог колапса на темељу способности технологије за подизање оптерећења планете. 
Савремена анализа овог проблема с недавним популацијским и пољопривредним подацима показује да би раст снабдевања храном требало да настави да премашује трендове раста становништва у скоријој будућности. 
Међутим, ова анализа такође открива да, чак и ако се емисије гасова стаклене баште ублаже, раст људске цивилизације у кориштењу енергије термодинамички ће наставити да подиже Земљину температуру. 
Ако се актуално кретање потрошње енергије настави, онда еколошки катастрофално загревање које ће премашити толеранцију живота на топлотно напрезање може доћи 2200. до 2400. године, независно од предвиђеног успоравања раста популације до 2100. 
За 200 година на Земљи неће бити живих бића, јер ће услови за живот постати неподношљиви.
Човечанство не може да живи у таквој средини и одмах ће нестати, наводи се у званичном саопштењу стручњака за Националну академију наука САД.
Прочитајте ОВДЕ какве су то незамисливе ствари открили Руси на Арктику?
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Климатске промене гурају планету у катастрофу...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА