Најновије

ДАЧИЋ: Признање Косова – бајка, учлањење у УН – фатаморгана (ВИДЕО)

Први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је Косово не може да добије столицу у Уједињеним нацијама, уколико то не буде став Србије.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Он је гостујући на Радио-телевизији Војводине казао да остаје при ставу да оцене високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Фередике Могерини и европског комесара за проширење Јоханеса Хана да је 2018. година преломна за будућност Косова "представљају бајке", додавши да би било одлично када би се дошло до трајног решења, али да је то тренутно нереално.

Потребно трајно решење

- Мој скептицизам се заснива на реалности, а то значи да када неко говори како треба да дође до решења за Косово, они на западу углавном мисле да ми треба да прихватимо једногласно проглашену независност Косова. Ако је то очекивање од 2018. године, ја са потпуном сигурношћу могу да кажем да су то бајке - нагласио је Дачић.
На питање да ли је очекивање европских функционера од 2018. године заправо столица за Косово у Уједињеним нацијама, Дачић је казао да такву одлуку тренутно може да донесе само Савет безбедбости Уједињених нација (СБУН), те да ће Кина и Русија у том телу сигурно поштовати одлуку Србије.
- Њих интересује само да ми признамо међународни субјективитет Косова. Ми хоћемо трајно решење, а то што неко говори да треба да признамо независност Косова и да им дамо столицу у Уједињеним нацијама, то је апсолутно неприхватљиво. То је званичан став владе Србије и то говорим као Ивица Дачић, председник једне од владајућих странака и министар спољних послова и сигуран сам да је то став и председника Александра Вучића - казао је шеф српске дипломатије.
Он је рекао да ситуација у којој би Србија прихватила да Косово добије столицу у УН и сигерисала Русији да гласа за такав предлог, представља не само бајку, већ и фатаморгану. 
Уколико би Србија добила нешто заузврат, како каже Дачић, могло би се разговарати о многим варијантама, али то би изискивало трајно решење које би добило сагласност Београда и Приштине.
- Ми желиммо да се то питање реши што пре, јер питање је колико српски интереси могу да буду јачи са протоком времена. Али ако друга страна мисли да ми треба да признамо независност Косова и да се тако додворимо и постанемо део Европске уније, ја такав расплет не видим као неки излаз - поручио је Дачић.

Ни ЕУ није јединствена

Он је напоменуо да ни Европска унија нема јединствен став по питању косовске независности.
Коментаришући изјаву франсуцког амбасадора у Србији Фредерика Мондолонија по којој без споразума Београда и Приштине нема интеграција наше земље у ЕУ, Дачић је казао да је Србија и те како за доношење таквог акта, али не по било коју цену, упитавши још како Француска има интерес да се бори за Коморска острва, или Велика Британија за Фокландска острва, а да при томе, Србију стално опомињу како не треба да буде "толико емотивна" када је у питању Косово и Метохија. ЦИА упозорила Трампа да ће Северна Кореја за који месец моћи да нуклеарним бомбама туче САД. Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Убиство Ивановића угрожава стабилност целог региона
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА