Најновије

УПОЗОРЕЊА И ПРЕТЊЕ СА ОБЕ СТРАНЕ: Ердоган разговарао са Трампом, турска операција може довести до сукоба две НАТО армије!

Турски председник Реџеп Ердоган, током телефонског разговора који су обавили вечерас, затражио је од свог америчког колеге Доналда Трампа да САД обуставе подршку и слање оружја терористима курдског ЈПГ-а, пренео је ТРТ.

Ердоган - Трамп (Фото: Синхуа, Правда)

Двојица председника током разговора разменили су мишљења о последњим дешавањима у Сирији, са посебним освртом на турску операцију "Маслинова гранчица" у северозападном сиријском региону Африн, саопштено је из турског председништва. Ердоган је истакао да се операција у Африну спроводи у оквиру легитимних турских права, заснованих на међународном праву и резолуцијама Уједињених нација (УН), посебно оних које се тичу борбе против тероризма. Турски председник је додао да је циљ операције да Африн буде очишћен од терористичких елемената како Турска национална безбедност не би била угрожена, пренео је ТРТ. Ердоган је током разговора са Трампом нагласио потребу да, у оквиру борбе против тероризма, САД обуставе подршку и слање оружја ЈПГ-у. Двојица лидера су потврдила одлучност у погледу наставка сарадње и блиских контаката између двеју земаља о питању Сирије и јачању билатералних односа и посебно нагласила значај билатералне сарадње у погледу борбе против тероризма, саопштено је из Ердоганове канцеларије. Са друге стране, Бела кућа је саопштила да је Трамп у вечерашњем разговору изразио забринутост порастом насиља у Африну.  Према саопштењу Беле куће, он је упозорио Турску да не шири своју операцију ван Африна и да би такав потез могао да доведе до сукоба турских и америчких војника.  Амерички председник се у разговору са Ердоганом осврнуо и на оптужбе које из Турске стижу на рачун САД. "Трамп је изразио забринутост због деструктивне и лажне реторике која долази из Турске, као и о притварању америчких грађана и запосленика америчке дипломатске мисије, у оквиру продуженог ванредног стања у Турској", саопштила је Бела Кућа. О курдској недоумици да ли препустити Африн Асаду или опробати срећу са Турцима, прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Почело је као у бајци... први сусрет Ердогана и Трампа:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА