Најновије

АМЕРИЧКИ МАГАЗИН FORBES : Русија ће помоћу „генетичких пасоша“ изградити супер-армију

Русија планира да направи „генетичке пасоше“ за припаднике руске армије. Ово је пре извесног времена наговестио Александар Сергејев, председник Руске академије наука. Кључни елемент целокупног овог пројекта ће бити Војно-медицинска академија, која се већ увелико бави релевантним истраживањима из области медицине.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Пред отварање Међународног економског форума у ​​Санкт Петербургу (СПИЕФ), Сергејев је нагласио да је „најважнији и најинтересантнији пројекат који разматрају представници Руске академије наука и Војномедицинске академије израда тзв. генетичких пасоша за припаднике руске војске.

Ради се о изузетно важном пројекту од фундаменталног значаја, који ће имати своје бројне позитивне последице у перспективи. У суштини, његов основни задатак је научна идентификација генетски урођених предиспозиција за одређене војне специјалности. Дакле, сама његова примена ће бити индикована у процесу селекције војног особља и његовог усмеравања за специфичне позиве унутар војске, који у потпуности одговарају индивидуалној генетици.

Председник Русије Владимир Путин је у марту ове године потписао указ који прописује основе државне политике из области „хемијске и биолошке безбедности за период до 2025. године“. У овом документи се спомиње и концепт увођења генетских пасоша за све грађане Русије.

Како је саопштио интернет портал ТАСС, овај пројекат представља изузетно важан део система државне управе у сфери националне безбедности Руске Федерације. Он представља сет мера усмерених на заштиту становништва и животне средине од негативних ефеката који могу изазвати опасни хемијски и биолошки фактори, спречавање хемијских и биолошких претњи, стварање и развој система мониторинга за хемијске и биолошке ризике, као и за међудржавну и међународну сарадњу из области хемијске и билошке заштите.

Конкретно, што се тиче војске „пројекат не подразумева само процену физиолошког стања, већ и антиципацију људског понашања у изразито стресним, критичним ситуацијама”, рекао је Сергејев за руске медије.

Војни генетички пасош ће садржати информације које ће предвидети „отпорност конкретног војника на различите стресне ситуације, затим његову способност да у критичним условима високог стреса задржи функционалност физичких и менталних операција и тако даље“- рекао је у свом интервјуу Сергејев. Он је такође додато да ће војна медицина бити главни ноцилац овог пројекта, и да су у припреми за његову реализацију стечена драгоцена искуства и остварени озбиљни научни продори у овој области. „Овде се говори о томе да ћемо на генетичком пољу знати, ко је на пример више способнији да ради у војној флоти, а ко у тенковским или падобранским јединицама“- истиче Сергејев.

У интервјуу за интернет портал РИА Новости, Сергејев је поновио да ће овај пројекат имати кључну функцију приликом одабира формацијске потребе за конкретним војником. Да ли ће он бити пешадинац или артиљерац или тенкиста, на то питање ће одговорити његова генетика. Уосталом, ратови постмодерне ће увелико бити сукоби у којима ће кључну улогу имати технички високооспособљен војни кадар. Ови ратови ће се водити у потпуно другачијим условима од оних који су нам до сада били познати.

Према речима Сергејева „раније је појава стреса била везана за артиљеријску припрему непријатеља, која је између осталог имала задатак и да вас психички сломи, да вам не дозволи да изађете из рова“. Данас, у условима кибер-рата окидачи стреса су сасвим другачији“, а овде такође постоји „адекватан план наше активности на овом правцу“.

„Чврстог сам уверења да је у овом часу технолошко заостајање главна претња нашој националној безбедности”, рекао је Сергејев у интервјуу новинској агенцији ТАСС, „ јер свет се веома брзо креће када је у питању научни и технолошки напредак“.

Шта је све САА ослободила од почетка офанзиве на Хаму и Идлиб и шта је следећа мета прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА