Најновије

РУСИЈА РЕАГУЈЕ: Јасно је шта је коначни циљ америчке операције у Сирији!

Стратегија САД у Сирији има за циљ поделу те земље, изјавила је на редовном брифингу портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Американци насрћу на Сирију (Фото: public, Правда)

- Нова америчка стратегија за ту државу изгледа као пут ка подели те земље, истакла је Захарова. Планови САД да остану присутне у Сирији не помажу политичком решавању ситуације у тој земљи на основу резолуција УН, додала је Захарова. - Из речи господина Тилерсона смо схватили да ће амерички партнери од сада рачунати на политички приступ. У исто време, као циљ својих поступака Американци и даље прокламују уклањање законски изабраног председника Сирије са власти. Објављено је да Вашингтон намерава да америчко војно присуство на територији те, наглашавам, суверене државе буде на неодређено време. Американци нису ни помислили да о овом извештају узму у обзир мишљење владе ове земље, која је пуноправни члан Уједињених нација. Уверени смо да је такав приступ у супротности са међународним правом и не доприноси политичком решавању унутарсиријских проблема на основу Резолуције 2254 Савета безбедности УН, рекла је Захарова. У свом говору на Универзитету Станфорд, амерички државни секретар Рекс Тилерсон дао је низ изјава о Сирији. Он је нагласио да амерички, европски и регионални партнери неће помагати у обнављању подручја под контролом сиријског председника Башара ел Асада и позвао друге земље да изврше економски притисак на Асада. Шта је још тилерсон изговорио током панел дискусије са Кондолизом Рајс, погледајте ОВДЕ. Говорећи о Конгресу националног дијалога Сирије који ће бити одржан у Сочију 29. и 30. јануара, Захарова је поменула да ће на њему учествовати и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Министарство спољних послова Русије позвало је близу 1.600 представника сиријског друштва, као посматрачи су позвани и УН, сталне чланице Савета безбедности УН, Египат, Јордан, Ирак, Либан, Саудијска Арабија и Казахстан. Током конференције Марије Захарове која је данас трајала чак сат и по времена, представница руског Министарства одбране осврнула се и на убиство Оливера Ивановића у Косовској Митровици. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Доказ да погађају баш оно што желе да погоде: Истовремено гађање више циљева од стране америчке авијације у Сирији и Ираку:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА