Најновије

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: За два месеца ћу изнети у јавност решење...

- Неће нам дозволити улазак у Европску унију без јасно решеног питања граница. Како ћемо да га решимо, то је друга ствар. Хоћемо ли да га решавамо или нећемо? Народ ће свакако на неком референдуму морати да каже шта мисли о томе - изјавио је председник Александар Вучић.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је рекао да ће за два, два и по месеца предложити најмање лоше решење за Косово. Он, како је нагласио, свакако неће бежати од тога да каже шта је најмање лоше решење, јер добрих решења нема. Он је истакао да имамо тежак проблем, тј. да нико не жели да преузме на себе ништа.
- Тома Николић и ја, па чак и Шешељ није имао ништа против тога, подржали смо доношење Устава 2006. године иако смо били опозиција, али смо имали државотворни приступ. Ови данас неће ни да разговарају јер не знају шта би рекли - рекао је Вучић, и истакао да сви „чекају да он заврши све и да му потом одрубе главу, а у себи се захваљују богу што не морају то да раде“. Александар Попов из Центра за регионализам каже да је време ЕУ већ исцурило и да је последњи рок који ће ЕУ толерисати крај ове или почетак 2019. године. Тренутак одлуке се свакако примиче - наводи Попов.
Он каже да се из понашања наших званичника, укључујући и председника Србије, не може закључити у ком правцу ћемо ићи.
- Мислим да ни онај који ће потписати правно обавезујући документ или који ће одбити да га потпише још није сигуран шта ће урадити. Ако проблем нећемо да оставимо поколењима, како Вучић каже, онда очекујем потписивање правно обавезујућег споразума - наводи Попов. Када је реч о референдуму, Попов истиче да је то најдемократскији начин, али и најбоље средство манипулације.
- Плашим се да би се могло догодити да две трећине буду против и онда нека нам је бог у помоћи. Можемо да закључамо европску перспективу - закључује Попов.

Рушење Специјалног суда за ОВК

Одлука председништва парламента да Рамушу Харадинају проследи посланичку иницијативу о укидању Специјалног суда за злочине такозване ОВК је тема свих приштинских медија, а „Зери” под насловом „Рушење Специјалног суда је сада у рукама премијера” пише да има рок од месец дана да одговори на ту иницијативу. Он је новинарима рекао да још није званично примио документ, а косовски аналитичари кажу да је та иницијатива упућивањем влади примила облик законског акта.
Локални медији преносе да је након готово месец дана драме због иницијативе 43 косовска посланика којом се захтева да парламент опозове ранију одлуку о формирању Специјалног суда за ратне злочине ОВК, то питање пребачено у руке премијера Харадинаја, за којег кажу да је један од највећих противника овог суда од самог његовог формирања. Харадинај се, наиме, наводи овај медиј, надао да ће процес усвајања иницијативе ићи кроз парламент, па је 23. децембра, дан након првог пропалог покушаја њеног усвајања због недостатка кворума, рекао да је Скупштина та која утврђује обавезе владе.
- Желим да јасно кажем да се САД противе сваком покушају да се укине или измени закон о Специјалном суду. Ово је непријатно. Ако ова иницијатива буде успешна, онда ће бити изузетно негативних импликација за будућност Косова - рекао је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави.

Само, сине, не потписуј ништа!

Подсетио је да му је и у Лапљем Селу госпођа Вулићевић рекла: „Само, сине, не потписуј ништа”, као што му и његов отац говори.
- Ја га питам „а шта мислиш ти, је л’ мора неко да донесе неку одлуку у овој земљи” - рекао је председник.Он је нагласио да смо већ имали ту ситуацију да се не потписују и не доносе одлуке:- А знате ли шта смо ми све добили и купили време и мир Бриселским споразумом - запитао је Вучић.Он је истакао да морамо да се договарамо шта ћемо учинити у будућности и да од сукоба са Албанцима „нема вајде и среће”.- Нису они јачи од нас, ни неки други, али ми ни не треба да будемо јачи, већ богатији, успешнији, да брже грабимо и пристижемо оне који су испред нас, да имамо више страних и домаћих инвестиција - истакао је Вучић.

Није реч само о уласку у Европску унију

- Због даљег развоја земље и довођења читавог региона до неопходног нивоа стабилности, биће неопходно да потпишемо правно обавезујући споразум. Дубоко сам убеђена да је неопходно да дође до дуготрајног друштвеног уговора који ће омогућити да Срби и Албанци у овом делу света живе у миру и просперитету - наводи Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност.

Дачићево разграничење

Идеја министра спољних послова Ивице Дачића о разграничењу шта је српско, а шта албанско, као трајном решењу, изазвала је бројне реакције у јавности. Дачић је рекао је да би подела КиМ било једно од бољих решења и да би то било у интересу и Срба и Албанаца. - Такав договор, односно трајно решење односа Београда и Приштине, могао би да се постигне на међународној конференцији под покровитељством ЕУ, али и САД и Русије - рекао је Дачић, и додао да за такав сценарио расплета - поделе Косова, нема званичне подршке ни у Београду, ни у Приштини, као ни у већини светских центара моћи. Дачић је нагласио да је то само његов лични став.

Кутлешићева реална унија

Владан Кутлешић, професор Пословног и правног факултета Универзитета Унион, представио је предлог о реалној унији независних држава Србије и Косова, које би ипак остале међусобно повезане.- Мој предлог претпоставља да Србија призна Косово као независну државу, али би оно остало институционално у вези са Србијом. То би била царинска унија која би имала јединствено тржиште и јединствену монетарну политику. У том случају, динар не би морао да буде јединствена званична валута, али би се користио као средство плаћање на Косову.
Тачи изјавио је јуче да дијалог има смисла само уколико Београд на крају призна независност Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Александар Вучић - Хашим Тачи мисли да може да прети као велики лидер! 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА