Најновије

БРНАБИЋ: Србија све више присутна у светским токовима и трендовима

Председница Владе Србије Ана Брнабић, која учествује на Светском економском форуму у Давосу, рекла је да је Србија све више присутна у светским токовима и трендовима, као и да је током форума имала више значајних састанака са инвеститорима.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Најзначајнији су, како каже, били они са компанијама које већ послују у Србији и од којих је добила потврду да су заинтересовани за проширење пословања.
Она је за РТС навела да је разговарала са председницима великих корпорација, као што су "Таркет", јапански "Иточу" и француски "Суез" који су се интересовали за њено виђење даљег развоја Србије, стабилности за пословање и нове прилике, зато што, како је рекла, желе да прошире своје присуство у Србији.
Брнабић је рекла да су састанци прошли веома добро, наводећи да је посебно добар састанак имала са компанијом "Таркет" и да се нада да ће у будућности бити разговора о новим инвестицијама "Таркета" у Србији и проширењу њихових производних погона.
Премијерка је истакла и да је једина из региона јутрос учествовала на састанку групе "Нови лидери за Европу", а да је Србија такође једина земља у региону која је ове године учествовала и у писању извештаја "Обновити Европу" за Светски економски форум.
"Тако да, свакако, Србија је све више присутна у светским токовима и светским трендовима", додајући да се њено излагање односило на будућности западног Балкана и њено виђење западног Балкана у Европи и зашто је западни Балкан значајан за Европу и обрнуто.
Навела је да се разговарало о економској политици Америке и Европе и оценила да постоји раскорак између Европе и Америке у смислу протекционизма.
"Трамп је више за протекционизам, Европа је више за јачање конкурентности. То је нека визија...отвореност, конкурентност, иновације".
Брнабић је истакла да је нова визија Европе много више улагања у образовање и науку, истраживање и развој и да је то управо шанса за Србију.
"То је оно где Србија сада може да да један велики допринос Европској унији и Европи и мислим да је то наша велика прилика и оно што је добро је што је то свакако препознато и од стране Светског економског форума", указала је премијерка, ддоајући да су то препознали и европски лидери.
На питање да ли је било неких недоумица у вези са нашим европским путем или економским реформама које спроводимо, Брнабић је рекла да се увек поставља питање односа Србије са Русијом и колико је то на путу Европске уније. 
"Ми никада не бежимо од тог питања, потпуно смо искрени и увек је добра прилика да објаснимо наше односе са Русијом, али исто тако да потврдимо да то не стоји на путу наших европских интеграција", истакла је она.
Говорећи о дигитализацији Брнабић је рекла да Србија по први пут иде у корак са светом и Европом, додајући да очекује да можемо постати и лидери.
"За нас то значи - веће улагање у образовање, веће улагање у иновације, много више улагања у стартап компаније, односно много бољи правни оквир за већи број стартап компанија у Србији и то је оно чему ћемо се ми у потпуности посветити у 2018. години да би имали једну нову парадигму раста и развоја.
Шта је Вучић рекао о Косову  Давосу погледајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Брнабић: Србија ће у региону остати флексибилна и толерантна
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА