Најновије

СРАМНО: Хрватска држава напала српске и јеврејске научнике због изложбе о Јасеновцу!

Хрватско Министарство спољних послова огласило се поводом изложбе посвећене Јасеновцу у Уједињеним нацијама у Њујорку.

Јасеновац (Фото: Јутјуб)

Хрватска је у четвртак оптужила Србију да изложбом о Јасеновцу у сједишту УН-а у Њујорку „манипулише и пласира лажне податке“, а страдања жртава у том усташком логору за време Другог светског рата користи у „пропагандне сврхе“.
Иначе, директор изложбе је израелски професор др. Гидеон Греиф, стручњак за логоре Аушвиц, Мајданек, Јасеновац и Зондеркоманд. Он је истовремено и шеф групе ГХ7 историчара из седам земаља, чији је поставка „Јасеновац – право на незаборав“ прва изложба те групе у УН-у 72 године након Другог светског рата.
Српско-јеврејски академски пројект „Јасеновац“ део је сарадње утемељене на Меморандуму о разумијевању који су српско Министарство просвете и Институт за Холокауст „Шем Олам“ потписали 28. марта 2017. с циљем да се заједнички организирају изложбе, научне конференције и програми едукације о Јасеновцу.
”Осуђујемо покушај да се простор УН-а постављањем српске изложбе о логору Јасеновац искористи за манипулације и пласирање лажних података”, тврди се у Загребу.
Хрватска страна упозорила је и УН да се покушава манипулисањем лажним подацима, па је наводно неколико експоната и уклоњено.
Званични Загреб наглашава да су се од изложбе оградиле и УН тврдњом да је садржај у надлежности организатора и да светска организација нема везе са тим.
”Организовање оваквих изложби на овакав начин не доприноси помирењу, изградњи поверења и развијању добросуседске сарадње у југоисточној Европи”, кажу у Министарству спољних послова Хрватске, потврђујући да хрватски стручњаци и институције нису били информисани о припреми изложбе.
”Изражавамо дубоко поштовање према свим жртвама усташког режима из Другог светског рата те најснажније осуђујемо сва његова злодела, посебно злочине извршене према жртвама страдалим у логору Јасеновац. Истовремено, и управо из пијетета према овим жртвама, сматрамо потпуно неприхватљивим коришћење страдања у Јасеновцу у дневнополитичке, пропагандне сврхе“, кажу у том министарству.
Служба безбедности Украјине предала списак српских добровољаца у Новорусији, а колико их тачно има сазнајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости/srbin.info

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА