Најновије

Двоструки аршини Вашингтона јер не чини ништа да заштити Африн од турске окупације

Док курдски борци траже од САД да помогну у борби против турских трупа у Манбиџу, неки од њих оптужују Вашингтон за "двоструке аршине" пошто није учинио ништа да заштити Африн од "турске окупације".

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: tccb.gov.tr-правда)

"Са коалицијом, а посебно са америчким снагама, видели смо неколико двоструких аршина", саопштио је официр курдских снага Халил за агенцију Раптли РТ.
"Оно што ми тражимо од САД-а јесте испуњавање обећања Сиријским демократским снагама које подржавају САД, а то је заштита ослобођених подручја, укључујући Африн, које се, као што видимо, боре херојски и жестоко седам дана против турске окупације."
Сједињене Државе се нису умешале када је Турска покренула операцију у Африну, за коју Анкара каже да јој је циљ уклањање терористичке претње у региону. Уместо тога, председник Доналд Трамп је "пренио забринутости да ескалација насиља [у Африну] ризикује поткопавање наших заједничких циљева у Сирији", рекао је портпарол Беле куће.
"Он је позвао Турску да ограничи операцију и избегава било какве радње које би могле да доведу до сукоба између турских и америчких снага", додао је портпарол Беле куће.
Турски председник Реџеп Таип Ердоган је упозорио да ће Манбиџ бити следећа мета операције, те је обећао да ће "очистити" град "терориста". Све очи су тренутно уперене у САД у очекивању како ће њихове трупе деловати, упркос томе јер ништа нису урадиле по питању Африна.
До 2.000 америчких војника стационирано је у Манбиџу, након што су тамо распоређени у марту како би спречиле сукоб између турских и курдских снага које подржавају САД. САД су такође вршиле обуку ових снага.
Коалиција под вођством САД је радила заједно са курдским борцима како би се ослободио Манбиџ од Исламске државе. Због тога је портпарол војног већа Манбиџа Шарван Дарвиш изразио наду и оптимизам да САД неће одустати од града.
"Коалиција под вођством САД до сада је надгледала обуку и развој Војног већа Манбиџа. Ниво координације се одвија нормално, а сада је још боље, да будем искрен. Постоје сталне патроле на фронту или у ваздуху. Ништа до сада не указује на то да ће се ова координација или рад обуставити", рекао је Дарвиш.
Турска је 20. јануара покренула операцију "Маслинова грана". Анкара намерава да усмери операцију на Манбиџ пре него што настави даље источно према ирачкој граници. Турска и америчка војска на линији додира, само један корак до велике експлозије. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: РТ/ Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На интернету се појавио снимак на ком се види тренутак испаљивања навођене ракете на турски тенк "леопард".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА