Најновије

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА ПРИТИСКА И ТВРДИ: Балкану прети рат, а кривци су Додик и његове газде из Мосве!

Мајкл Карпентер у интервјуу за 'Ал Џазиру' оптужио лидера РС да је фактор дестабилизације на овим просторима.

Мајкл Карпентер (Фото: Јутјуб)

Бивши спољнополитички саветник потпредседника САД Џозефа Бајдена, Мајкл Карпентер сматра да Балкану прети нови рат, а да је главни кривац за то председник Републике Српске Милорад Додик.
Он је у интервјуу за 'Ал Џазиру' оптужио лидера РС да је фактор дестабилизације на овим просторима.
- Група 'Србска част' креирана је уз помоћ Додика. То је страшно. Њих тренирају Руси у хуманитарном центру у Нишу... Све је то као буре барута, које може зачас експлодирати. Врло су високе шансе да се та паравојна формација на неки начин активира како би стварала тензије у регији. Ово је само наставак једне екстремно опасне политике етничког национализма коју води Додик. Све док он буде водио овакву политику у РС, то ће шансе за оружани сукоб у региону расти. 
- Додик је потпуно под контролом Москве и тражи дозволу од Русије за све што ради. То је лоше за целу БиХ и грађане РС... - поручује Карпентер. Он истиче да Америка свим средствима мора да спречи руски утицај у региону, а посебно на Додика.
- Руси су врло активни на Западном Балкану. Србија је стратешко место. Не чинимо себи услугу када допуштамо успостављање уских веза између високих руских и српских званичника. Америка треба да буде више економски укључена. НАТО мора бити видљивије присутан. Не мора то бити нужно НАТО као такав, сматрам да би САД требале бити војно присутније у регији - додаје Бајденов саветник.
С друге стране, аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара подсећа да су Американци ти који деценијама широм света изазивају сукобе.
- Ратове на Балкану и другом делу света не изазивају локални политичари него САД и НАТО. Тако је почео и рат у Југославији. Ни неки нови рат у БиХ или на Балкану неће почети док ватру не упале САД. Карпентерова нагађања су познати ставови бивше америчке администрације, која је проливала крв малих народа широм света - каже Козомора.
Шта све поседује у Србији бивши шеф ЦИА и шта још планира да купи сазнајте ОВДЕ.
Извор: informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА