Најновије

ДОДИК: Хојт Ји је обична олупина!

Председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за „Ало!“ говори о ужасним притисцима са Запада на Бањалуку и Београд, о прослави 9. јануара, али и открива да ли ће БиХ признати независност Косова.

Додик (Фото: Јутјуб)

Интервију преносимо у целости.
Шта за Српску значи прослава 9. јануара?
- То је Дан када је 1992. створена Република Српска, која је политички одраз српског народа за слободом и она је за Србе на овим просторима постала синоним слободе. Та слобода је много пута била угрожена у разним државним облилицима, где су Срби масовно страдали, посебно за време НДХ. У тој држави само у Јасеновцу је убијено преко 500.000 Срба, а ту су и логори у Старој Градишки и Јадовну. Деца, жене и старци бацани су живи у јаме. Уверени смо да је тада постојала Српска, да би био спречен геноцид над Србима у НДХ. Из тих историјских сећања која нам временски нису далека и колективног страха од одмазде српски народ је формирао Републику Српску и од тада славимо Дан републике.
Како ће тај дан ове године бити прослављен?
- Припремамо се да то буде празник нашег окупљања и манифестација српског јединства, као и жеље за слободом.
Многи се ипак буне против те прославе?
- Дан републике не вређа никога, а на покушаје да се забрани и укине реаговали смо јединствено и иза тога је стала цела Република Српска. Верујем да ћемо и ове године величанствено прославити Дан републике, око кога ће се окупити сви грађани. Због прошлогодишње бламаже око ангажовања јединице оружаних снага БиХ, ове године одлучено је да се формира почасна јединица полиције, која ће бити постројена у част Републике Српске, а не појединца. Немам ништа против да Младен Иванић обезбеди да та јединица буде у дефилеу. Спреман да је ставим на прво место јер се у тој јединици налазе Срби.

Неће бити „Дејтона 2“

Шта мислите о одржавању „Дејтона 2“?
- За Републику Српску само је прихватљив изворни Дејтон и Устав БиХ, тачније Анекс 4 Дејтонског споразума. Све друге спекулације и отимања морају бити преиспитани. Данас заговарати „Дејтон 2“ и да ће неко развластити Српску тотално је промашена прича. То није могло ни пре десет година, а камоли сада.
Како коментаришете приче о формирању америчке војне базе у Брчком?
- То што заговарају Сервер, бошњачки лобиста, и неке невладине организације, сад је прошлост. Тамо је била база, па је повучена. Српска за тако нешто неће дати сагласност БиХ, а то је неопходно да се уведе било чија база. Ми сматрамо да војни аспект присуства НАТО у БиХ треба да се повуче и да БиХ има свој суверенитет, а да не буде под протекторатом међународних снага. Република Српска је због тога неутрална и нема никога ко неће морати поштовати одлуку Народне скупштине Републике Српске.
Хоће ли Српска пратити Србију на путу неутралности?
- Ми подржавамо Србију на свим плановима и верујемо у њу. Она је матична земља нашег народа и где год се Срби налазе, они су загледани у Србију. Србија коју је Запад бомбардовао и сатанизовао економски се опоравља под руководством Александра Вучића и на прави начин афирмише своје националне и државне интересе.

Путин зна шта се дешава у БиХ

Да ли сте у сусретима с Путином и Шојгуом упознали Русију са положајем Републике Српске у БиХ?
- Наравно да јесам. Њихово познавање те ситуације је веома високо и за мене изненађујуће. Лавров је од првих дана југословенске кризе био укључен у те догађаје.
Како коментаришете све веће притиске на Србију после Вучићеве посете Путину?
- Они који притискају увек нађу разлога за то. Довољно је само да се присете да постојимо и за Републику Српску и Србију већ имају разрађен сценарио. Не видим зашто би Вучићев одлазак у Москву био проблем. Само пре неколико дана био је тамо и министар иностраних послова Британије, а Вучић кад оде, онда је то проблем. Право председника Србије је да се састаје са свим представницима држава и влада света, а Вучић се срео са најважнијим лидерима. Сусрет са Путином је део редовних активности које један председник треба да има.
Како коментаришете притиске Брајана Хојта Јија на Србију и Вучића?
- Хојт Ји је једна олупина бивше америчке администрације, који води антисрпску политику. Та политика је била софистицирана и умотана, али ја верујем да је његово време прошло.
Какви су односи Србије и Српске?
- Захвалан сам Србији за многе пројекте које реализујемо заједно. Председник Вучић показује посебно и високо интересовање за регионалну стабилност, а недавна посета председништва БиХ је била усмерена ка томе. Наша сарадња одвија се у оквирима Дејтонског споразума и ми сада само храбрије користимо те могућности. И сам Вучић не пропушта прилику да подржи територијални интегритет БиХ, али у истом контексту каже да нико не може забранити да они поштују, воле и бране Републику Српску у оквиру Дејтона. То је веома важно, као и оно што је Вучић неколико пута рекао - да Србија више никада неће гледати са стране да неко организује против Срба неку „Олују“ или нешто слично. Ја само могу изразити захвалност за такве ставове.
Запад све више притиска Србију да призна Косово?
- Вучић је храбро отворио сва та питања. Сама прича о дијалогу пружа шансу да се на прави начин сагледа позиција Србије. Вучић не може да окрене главу од тог питања. Он је поново успео да врати само Косово на политички план онако како би то Србији одговарало. Једно од највећих достигнућа око Косова јесте то да су ти преговори одмакнути од Американаца и да се одвијају у оквиру европских институција, као и да Србија ту има могућности за добро решење.
Шта се дешава са Декларацијом о јединству Срба?
- То се симболички тако зове. Иначе, формално то је анекс Споразума о специјалним везама. У разговору са Вучићем планирали смо да за Дан Србије (на Сретење) то промовишемо, а да парламенти то претходно усвоје у јединственом тексту.

Када је Србија јака, и Српска је безбедна

Да ли војно јачање Србије са „миговима“ из Русије значи гаранцију за Србију и Републику Српску?
- Међународно сте јаки онолико колико имате јаку војску. Развијати Војску Србије и њене одбрамбене капацитете је међународно право које Србија има. Нико не примети када Хрватска добије неко наоружање од Запада, али је јерес ако Србија нешто направи са Русијом. Право Србије је да јача своју одбрану. Ако је Србија безбедна и војно јака, онда смо и ми у Републици Српској у бољем положају.
Стигло упозорење од Путина, велики удари Запада чекају Србију у 2018. години. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Новогодишња честитка Милорада Додика за 2018. годину
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА