Најновије

Врхунско остварење америчке прозе - "Стаклено звоно" Силвије Плат

Култни роман велике америчке песникиње Силвије Плат „Стаклено звоно“ изворно је објављен 1963. под псеудонимом Викторија Лукас. Делимично заснован на Силвијином животу, постао је класик XX века, прослављен због црнохуморног и оштроумног портретисања педесетих година прошлог века и продат у милионима примерака широм света.

Корице књиге (Фото: Лагуна)

Месец дана након објављивања романа „Стаклено звоно“ Силвија Плат је извршила самоубиство.
Када Естер Гринвуд 1953. победи на конкурсу за студенте који је расписала редакција часописа Женски дан, она одлази у Њујорк да проведе месец дана као једна од дванаест одабраних гостујућих уредница ове редакције. Усхићена је због указане прилике јер верује да ће тако остварити свој животни сан да постане писац. Међутим, иако ужива у вечерама, коктелима, поклонима, њен живот се отрже контроли. Она тоне у депресију, у приватни пакао који је добрим делом последица суочавања са немогућим захтевима које пред жену ставља свет конзервативне Америке педесетих година прошлог века.
Силвија Плат мајсторским умећем успева да читаоца увуче у Естерин слом с таквим интензитетом да њено лудило постаје опипљиво, па чак и разумљиво, што чини „Стаклено звоно“ истинским америчким класиком.
Лагуна објављује „Стаклено звоно“ као први наслов у 2018, са сјајним предговором Владиславе Гордић Петковић под насловом „Опасно лето 1953: лекције о суициду“.
Књигу можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлине књижари www.делфи.рс и на сајту www.лагуна.рс.
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА