Најновије

Амфилохије: Бојим се да Вучићева политика води издаји Србије и Косова

Митрополит црногорски-приморски Српске православне цркве Амфилохије изразио је бојазан да политика председника Србије Александра Вучића води "издаји Србије и Косова".

Митрополит црногорски-приморски Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Он је у божићном интервјуу за ТВ Нови навео да је због неповерења и комбинација које се праве написан Апел за одбрану Косова и Метохије, у којем је митрополит један од потписника, а који је само наставак ранијег документа из 80-их година када је запаљена Пећка патријаршија, што се касније преобразило у паљење Косова.
Он је објаснио да је то наставак става који траје од када постоји Косово, јер је црква на њему остала и када су побегли они који су стварали аутономну покрајину и који су издали Косово.
“Садржај апела је подсетник за оне које је сада допала прилика да владају Србијом да се не одрекну себе. Већ од 1998. и 1999., времена бомбардовања, зна се какав је став тих, који су наши главни пријатељи, америчког НАТО пакта и Америке, и према Црној Гори и према Србији. Зна се њихов став и шта они очекују. Успели су од власти у Црној Гори да добију да се она одрекне изворне Црне Горе. То сада траже и од Србије и Вучића. И како је, нажалост, кренуо Вучић са својим комбинацијама, то неповерење које влада условило је апел”, казао је Амфилохије.
Он је навео да са влашћу у Србији има исти однос као и са оном у Црној Гори.
“Са Вучићем нисам имао никакав сукоб, он је први председник Србије који је био на Сабору. Он је рекао новинарима како му је Амфилохије казао да је издајник, а да он то није. Ја тада нисам рекао да је он издајник. Сада се бојим да та његова политика води издаји Србије и Косова и да се зато променио”, казао је Амфилохије.
Оцењује да западне силе које су нас бомбардовале сада покушавају да нађу оправдање за своју агресију и злочин, који би да представе као берићет, а то ће бити урађено само ако Србија и Црна Гора то прихвате у име наводне демократије, која је уствари демонократија.
На питање како гледа на Вучићев потез да се о Косову консултује са интелектуалцима, Амфилохије је рекао како сматра да председник Србије жели да смањи себи одговорност.
Митрополит црногорско-приморски је оценио да је Црна Гора и даље подељена и завађена, али да се он моли Богу да се она помири у 2018. години.
Истакао је да данас државом владају неокомунисти, како су се неки од њих сами назвали, те да су узели оно најгоре од комунизма, а то је безбожништво.
Митрополит је оценио да су комунисти, они часни и прави, одузимали и давали народу, док њихови потомци узимају за себе.
“Ови који су на власти, нико од њих није све ово време дошао да целива ћивот Светог Петра Цетињског, а целивају све одреда. Црна Гора је ушла у НАТО пакт, па целивају оне који су бомбардовали Црну Гору и који су отели од ње њену жилу куцавицу, а то је Метохија за коју су Црногорци изгинули. Има гроб поред Ђаковице где је 700 погинулих за Метохију”, указао је митрополит.
Он је оценио да актеулна власт није права Светопетровска Црна Гора, јер се она као таква не би одрекла ћивота Светог Петра и Косова и Метохије.
“Дух и морал који је сада добио апсолутну важност је авнојевски морал. Авној је група револуционара, стаљиниста, па су после највјерније Стаљину стрпали на Голи оток. Своје комунисте на Голи оток, а да не говоримо шта су урадили са идеолошким противницима. Власт се љути на мене, али ја не могу да говорим другачије. Да нисам на столици Светог Петра могао бих да било шта причам и да се клањам, али не могу, не смем од Светог Петра јер свако јутро кад кренем одавде са Цетиња морам да узмем благослов од њега и морам да му поднесем извештај кад се вратим”, казао је митрополит.
Он је навео да су неокомунисти одабрали најгоре од комунизма, а то је безбожништво, али да им то не смета да оснивају своје наводне цркве, које су уствари невладине организације.
“Прави часни комунисти су узимали за народ, али сада њихови потомци узимају за себе. Приватизују, уместо да оно што су одузели врате народу и сами стварају за себе. Видите нема предузећа на Цетињу. Доста је урађено у време сопцијализма, али шта је ова нова власт неокомунистичка урадила, шта је са предузећима и огромним богатством, шта је са радницима, видим сироти радници из “Дакића протестују”, навео је Амфилохије.
Он је навео да би Црна Гора била стварно враћена себи, мора да се врати духу и моралу оне старе Црне Горе.
“Сада ови који су прогнали Бога из народа, објавили рат Богу, а тиме и цркви, данас стварају своју цркву. Можете замислити каква је то прича да они обезбожени стварају цркву. Ови који нападају мене као да сам ја издајник Црне Горе, не умеју сироти ни да се прекрсте како треба и не знају ни “Оче наш”. Њих плаћа ова држава, стварањем једне НВО која се прогласила за цркву, а никакве везе са црквом немају”, казао је Амфилохије.
Шта је Вучић открио о својој деци прочитајте ОВДЕ.
Извор: Дан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Митрополит Амфилохије: "Шта се догађа са Светосавским српским народом?!"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА