Најновије

ЈОШ НА ПОТЕРНИЦИ: Ево када ће Мира Марковић моћи да се врати у Србију!

Поједини медији погрешно су данас "известили" о застарелости поступка против Мирјане Марковић и њеном могућем повратку у земљу, погрешно тумачећи судску одлуку у процесу, којим је и она обухваћена.

Мира Марковић (Фото: ЈуТјуб)

Међутим, кривични поступак против некадашње председнице ЈУЛ-а Мире Марковић због злоупотребе са становима Владе Србије и даље је у току, а застаревање кривичног гоњења супруге Слободана Милошевића неће наступити наредних 12 година.
Како каже портпарол Вишег суда у Београду Бојана Станковић, за Марковићевом су такође "и даље на снази потерница и решење о одређивању притвора из 2005. године".
Поједини медији су данас пренели да је поступак против Марковићеве, која је у бекству од 2005. године, застарео у децембру 2017, али то није тачно, наводе у суду.
Наиме, Виши суд је 28. децембра 2017. донео је у том случају, у коме се Марковићева терети са још девет оптужених, одбијајућу пресуду у односу на поједина кривична дела за која је наступила апсолутна застарелост кривичног гоњења, а за која се терете Живка Цица Кнежевић, Милошевић Милутин, Батина Милош и Перић Зоран, рекла је Станковић.
За дела за која застарелост није наступила, поступак против њих ће бити настављен.
Станковић је истакла да се против Марковићеве поступак и даље води, и да потерница остаје на снази.
Марковићева се терети за кривично дело злоупотреба службеног положаја подстрекивањем, за које је запрећена казна од две до 12 година затвора.
Према законским правилима о застаревању, кривично гоњење за кривично дело које је Марковићева према оптужници извршила 2000. године, застарева за 30 година од извршења.
То значи да би кривично гоњење Марковићеве могло да застари тек за 12 година.
Њој се иначе суди у одсуству јер није доступна правосудним органима Србије, а у Русији је добила политички азил.
Суђење се у овом случају наставља сутра пред Вишим судом, а кривични поступак против оптужених почео је још 2002. године.
Оптужени у овом случају за нелегално присвајање станова из Фонда Владе Србије 2000. године су некадашњи секретар Владе Србије Живка Цица Кнежевић, Бранислав Ивковић, Милош Лончар, Данило Пантовић, Петар Зековић, Зоран Перић, Милош Батина и Милун Милошевић, бивши директор Савезне управе царина Михаљ Кертес, као и Мира Марковић.
Против Братиславе Бубе Морине поступак је због застарелости обустављен пре неколико година.
Прочитајте ОВДЕ шта је Матија Бећковић поручио Александру Вучићу?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Око магазин: Мира Марковић, други пут међу Србима.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА