Најновије

ШТА ЈЕ ОВО?! Највећа мистерија наше планете налази се у Русији! (ВИДЕО)

Мистериозни кратер у срцу Русије, Патомски, изазива много пажње, понајвише међу теоретичарима завере: једни тврде да је у питању тајни гулаг (совјетски систем логора за принудни рад), други да је нуспојава мистериозних нуклеарних тестирања.

Кратер "Патомски" (Фото: Јутјуб)

Нестварно место где се налази поменути кратер откривено је током лета 1949. године, када је геолог Вадим Колпаков случаајно уочио мистериозну појаву у сибирској тајги

Одмах је измерио њен пречник - био је импозантан, чак 150 метара, а висок 80 метара на највишој тачки.

Појаву у степи назвао је по оближњој реци Патомски, пошто ни сам није био сигуран у шта гледа.

Из даљине појава је личила на моменте на неки огромни рудник, ископину, али му је било добро познато да људи никада нису зашли тако дубоко у тајгу. Такође, одмах је одбацио опцију археолошког налазишта, јер људи који су насељавали тај део Сибира нису умели да граде такве објекте.

Геолог је желео да организује експедицију како би детаљно истражио то подручје, али никада није добио финансијска средства, па је прва експедиција туда прошла неколико деценија касније. Када се један њен члан приближио кратеру, на месту је умро, наводно од срчаног удара. Никада није пронађено разумно објашњење за његову смрт.

Када су истраживали радиоактивност на овом подручју, установили су да је она јако слаба, па су такве теорије одмах одбачене. Није у питању ни вулкан, нити пад метеора, јер је кратер стар 250 година. До данас је непознато порекло ове природне појаве, а научници свакодневно раде на томе да установе како је кратер настао.

Прочитајте ОВДЕ како се то закувава на Арктику.

Извор: Telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА