Најновије

БЕОГРАД ИМА ПЛАН! НОВИ ПОТЕЗ У ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ: Ово је листа захтева послатих у Брисел

Гаранције Српској православној цркви да има пуно право располагања свом својом покретном и непокретном имовином и да на неограничен период задржи правни режим заштите за 44 објекта који представљају специјалне зоне српске културне и верске баштине као и да положај СПЦ буде признат на Космету - главни су захтеви Београда у плану који је српска страна послала европским посредницима у дијалогу са Приштином, сазнају Новости.

Марко Ђурић (Фото: Јутјуб)

У тексту се наводи да у специјалне заштитне зоне српске баштине спадају манастири Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија, Бањска али и други храмови и цркве у Гњилану, Штрпцу, Србици, Клини, Ораховцу.

Ту су затим средњевековни мост Војиновића у Вучитрну, споменик Газиместан, тврђава Звечан, средњевековни град Ново Брдо, село Велика Хоча...

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да Србија не само да годинама говори да је неопходно да се у бриселском дијалогу на сто стави и питање положаја српске културне и духовне баштине на КиМ већ је и председник Александар Вучић званичницима ЕУ предочио и сасвим конкретан план који нашој цркви гарантује апсолутну заштиту.

"Морам зато да нагласим да су неоправдане и недобронамерне критике оних који тврде да Србија ништа до сада није учинила како би се заштитиле наше светине на КиМ а нарочито је штетно када такве оптужбе долазе од појединаца из саме Цркве", каже за Новости Ђурић.

Путин спроводи чистку, први на мети шеф обавештајне службе? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Марко Ђурић о наталитету српског становништва на Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА