Најновије

ЛАЗАНСКИ "РАЗОТКРИВА": Столтенберг не може ништа да нареди, само да обећа! Закључак је дакле...

Мирослав Лазански, војни коментатор листа Политика и народни посланик СНС, рекао је у Новом дану да главну реч око граница имају Београд и Приштина, а да у Нацрту извештаја усвојеног јуче у спољнополитичком одбору ЕП нигде нема директно поменута чињеница о корекцији граница.

Мирослав Лазански (Фото: Јутјуб)

"Све који коментаришу нацрт извештаја ЕП усвојен јуче у Бриселу, треба да мало пажљивије прочитају, не помиње се корекција граница, треба да будемо реални, око корекције границе главну реч имају Београд и Приштина", казао је Лазански.

Европски парламент нема реалан утицај, а само САД могу да натерују албанску страну да поштује договоре.

"Какав ЕП, они морају нешто да раде, да донесу неку резолуцију", додаје он.

Са Приштином се тешко може доћи до договора јер "како можете даље да разговарате о било чему са њима кад они оно што су потписали и на шта су се обавезали не могу да ураде", па ни Брисел не може да их натера.

"Они само Американце слушају, само Американци могу да их натерају", каже.

Војна неутралност значи - мало с једнима, мало с другима…

Говорећи о посети шефа НАТО Јенса Столтенберга, Лазански је рекао да ако је председник Србије Александар Вучић поново морао да "моли Столтенберга да заштити Србе, то значи да их нешто баш нису штитили".

НАТО би требало да чува народ на Косову, али да до сада то није било тако, сматра он.

Како је рекао, Кфор је задужен за чување Срба, важни су за безбедност, али кад год је било критично, нису се показали како је требало.

"Они неће реаговати (када буде потребно), по досадашњем искуству, није се показало да ће заштити Србе. Кфор треба да их штити по дефиницији, али до сада није показао да је дорастао томе. Закључак је, дакле, у се и у своје кљусе", истакао је Лазански.

Он је рекао и да је Столтенберг у Београду испричао да је на Калемегдану јео први сладолед и да се сећа песмице "Рингре, рингре, раја, дошо чика Паја".

"И он очекује да чемо сви пасти ничице јер је он рекао Ринге, ринге, раја...", рекао је Лазански и додао да Столтенберг можда може да обећа, али он не може да нареди излазак из неке касарне јер није војни заповедник већ главни политички функционер Алијансе.

Са НАТО Србија поступа прагматично, каже Лазански, тамо где су нам потребни сарађујемо, тамо где нису, нећемо.

Коментаришући и недавно одржане војне вежбе са НАТО, Лазански је рекао да војна неутралност значи управо то - "мало с једнима, мало с другима".

"Вежбамо са једнима вежбамо са другима. И друге земље које су војно неутралне, попут Аустрије, оне учествују у војним вежбама. Војна неутралност подразумева да имате добре односе са свима", закључио је он. 

Прочитајте ОВДЕ о чему се ћути на безбедносним форумима у Србији?

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

 

А шта Лазански каже од изборима у РС и референдуму у Македонији?

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА