Најновије

Нови роман Миомира Петровића обрадовао читалачку публику!

Миомир Петровић у свом новом роману „Black Light“ доноси причу о могућој будућности Европе и региона, дистопијску визију једног новог и другачијег Београда, нове и другачије виђене историје, али и својеврсни приручник за отпор, акцију и непокоравање.

Фото-Лагуна

„Black Light“ је нека врста стилског наставка литерарног промишљања које се могло осетити у неким Петровићевим ранијим романима. „Трећи пут сам одлучио на напишем футуристичку, дистопијску причу о страху за будућност Европе или, пре, о апокалиптичној будућности Европе. Овог пута прича је смештена у микрокосмос једног београдског кварта“, рекао је Петровић поводом новог романа.

Не рачунајући бројне флешбекове са ратишта који се појављују у наративном ткиву овог романа, читава прича се у хронотопском смислу развија на малој пјацети у центру града, између Булевара Деспота Стефана, Дринчићеве улице, Гундулићевог венца и Цариградске улице. „Дакле, у не тако далекој будућности, након неславно угашене светске револуције против корпоративизма и глобализације, један ветеран побуњеничког ’Ослободилачког фронта’ по казни је враћен у свој родни, сада апокалиптични Београд, раздвојен од своје породице и некадашњег живота. Он, Ласица, што је његово герилско име из ратне прошлости бивши је физичар, стручњак за ултраљубичасту (црну) светлост коме је забрањен даљи научни рад, бивши човек који дели судбину осталих поражених побуњеника.“


Београд је у тој будућности својеврсна Вавилонска кула по којој гамижу милиони емиграната свих раса и вера и у коме ред спроводи неколико милиција и војних јединица Поретка. Град је подељен на квартове међу којима нема праве комуникације, Европа је распарчана у кантоне. Тим Новим средњевековљем управља централизована светска влада. Више практично нема рада и производње, људи су пре издржавана лица него грађанство, становништво већег дела света живи живот сличан логорашком, ту и тамо се сналазећи у исконској потреби да осујети репресивну глобалну власт и пронађе рупе у репресивним законима.


„Мислим да је ’Black Light’ роман о могућој будућности Европе и региона, дистопијска визија једног новог и другачијег Београда, нове и другачије виђене историје, али и својеврсни приручник за духовну непослушност, физичку мобилност и непокоравање. Мој колега, писац Ото Олтвањи, написао је поводом овог романа да ће се будућност из овог романа десити прекосутра, што значи да је вероватно касно да се она спречи, али читањем макар можемо на њу да се припремимо“, рекао је Петровић.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА