Најновије

ПУТИН КАО ХАБИБ! Руски председник спрема жесток ударац на САД! Амери се неће опоравити! Очи Европе гледаће у Кремљ!

Руски председник Владимир Путин руши долар. Руско министарство финансија најавило је да ускоро планира да замени долар са евром у трговинској размени са Европском унијом због америчких санкција Москви. Стручњаци сматрају да би то потпуно урушило вредност америчке валуте, која је већ изузетно ослабљена.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Нове мере обелоданио је заменик руског министра финансија Владимир Кољчев. Он је навео да би Русија профитирала ако са долара пређе на евро.

- Најбоља ствар коју можемо да учинимо за домаћу економију јесте да под хитно пређемо са долара на евро у трговини са ЕУ. У то спада размена робе, али и енергије - рекао је Кољчев.

Он је додао да би, поред Русије, добит имали и њени европски партнери.

- Ово ће, са једне стране, ојачати позицију евра као резервне светске валуте, а са друге стране би осигурало безбедност за размену са нашим партнерима у случају да САД одлуче да направе неке непромишљене потезе. То им не би био први пут, јер су већ направили бројне гафове на међународном тржишту - навео је заменик министра.

Кољчев је истакао да би прелазак на евро био једноставан јер је та валута јака, а тиме би додатно добила на снази.

- Компаније које су под америчким санкцијама већ имају проблеме са трговином. Преласком на евро те потешкоће би нестале - објаснио је руски званичник.

Идеју око преласка са долара на евро први је покренуо Андреј Костин, председник Управног одбора ВТБ-а, друге највеће банке у Русији. Он је додао да би требало ојачати и позицију рубље у сарадњи са страним партнерима, а предлог је одмах наишао на подршку руског лидера Владимира Путина. Он је навео да би дедоларизација руске економије била паметна.

- Вашингтон је направио колосалну стратешку грешку кад је уздрмао долар својом непромишљеном политиком према свету. Тој валути вредност опада из недеље у недељу, што може бити кобно. Русија ће се на све начине дистанцирати од америчке валуте како бисмо били што независнији од САД - поручио је Путин.

Огроман јавни дуг

Он је у мају ове године навео да Русија више не може да верује финансијском систему којим доминира долар.

- Америка једнострано поставља санкције и крши правила Светске трговинске организације. Монопол долара је опасан по цео свет - навео је Путин.

Економски експерти наводе да ће мере Русије додатно срозати вредност долара, која је опала за 54,7 одсто у односу на евро. Разлог за вртоглави пад долара је то што се амерички јавни дуг последњих година повећао са шест трилиона (хиљада милијарди) долара на 21,6 трилиона. Стручњаци спекулишу да је могуће да САД дозвољавају пад вредности долара како би лакше отплатиле толики дуг.

Чепурин оставио снажну поруку на Твитеру. Погледајте ОВДЕ шта је поручио.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Највише државне почасти за руског председника Владимира Путина током званичне посете Турској. 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА