Најновије

ПУТИНОВ УБИЦА РАКЕТА И АВИОНА: Зашто сви желе да купе руски С-400 иако много ризикују? (ВИДЕО)

Вежбе "Восток-2018" у источном Сибиру прошлог месеца обележиле су највећу руску војну вежбу у више од 30 година, а учествовало је готово 300.000 руских, кинеских и монголских војника. Више од вежбе, ратне игре су биле прилика да Русија изложи свој војни хардвер, руски други највећи извор прихода, након нафте.

С 400 (Фото: РИА)

Током "Востока-2018" Русија је показивала С-400 ракетни систем, један од најнапреднијих и најрекламиранијих система оружја протеклих година. Систем С-400 је унапређена верзија система С-300, који је недавно послат за Сирију.

Због својих карактеристика, неколико држава, укључујући Кину, Саудијску Арабију, Турску, Индију и Катар, рекло је да су спремне да купе С-400. Готово свакој влади која је најавила да планира да купи овај систем прећено је неком врстом дипломатске одмазде од САД-а, НАТО-а или непријатеља.

Разлог за овакав став, према речима неколико стручњака није само зато што је С-400 технолошки напредан, већ и зато што представља ризик за дугогодишње савезе.

Напредни системи

- С-400 је међу најнапреднијим доступним ваздушним одбрамбеним системима, у рангу са најбољим што Запад има да понуди - рекао је Симон Веземан, виши истраживач на стокхолмском Међународном истраживачком институту за мир, трансфере оружја и програме војног ширења - СИПРИ.

- Његови радари и други сензори, као и ракете, покривају велики простор – радар има домет од најмање 600 километара за надзор, а ракете имају домет до 400 километара... Прецизан је и може да прати велики број потенцијалних мета, укључујући и тајне мете - рекао је Веземану.

Друге предности су модуларно постављање и велика мобилност, што значи да може бити постављен, испаљен и померен у року од неколико минута.

- Намењен је да буде ракетни систем један за све. Може бити конфигурисан са дугогометним, средње дометним, па чак и краткодометним системима оружја, зависно од тога како индивидуални корисник жели конфигурисати С-400... Оштар је, прилагодљив и мобилан, што је нешто чему многе државе теже - казао је Кевин Бранд, војни аналитичар који ради у Већу за стране односе.

Потенцијални купци

Турска, чланица НАТО-а, једна је од најзначајинијих потенцијалних купаца система С-400. Говорећи на завршној церемонији за официре, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је у августу да ће Анкара покушати да купи овај ракетни систем што је пре могуће, што ће, према Русији, бити у 2019. години.

Али, занимање Турске за руски ракетни систем престрашило је њене западњачке НАТО савезнике због техничких и политичких разлога.

- У технолошком смислу, С-400 би сигурно био корак напред за Турску, али није нужно у најбољем интересу НАТО-а да има тај систем интегрисан у своју ширу архитектуру - рекао је Бренд и додао као би С-400 могао довести до потенцијално опасне ситуације.

За Индију, Саудијску Арабију и Катар, који нису део савеза какав је НАТО, куповина система какав је С-400 водила би до мање технолошких проблема, али би могли да ризикују дипломатске и економске последице од САД-а.

Дипломатске размирице

За САД ове куповине су више од војне претње – оне се тичу супротстављања укључењу Русије у глобалне сукобе, али и одржавању дугорочних америчких дипломатских односа и спречавању Русије да добије чврсту валуту за своју опрему, кажу аналитичари.

Зашто би Турска, Индија или било која друга држава рискирале дипломатске односе са САД-ом?

- Индији се не свиђа да нужно купује од само једног продавача и да буде превише зависна од једне државе, тако из индијске перспективе геополитички има смисла куповати неке системе од Русије, а неке од САД-а - казао је Бренд.

"Турска је сама свој шеф"

- Индија има дуги однос што се тиче куповине опреме од Русије, па имају много искуства с овом опремом.

Други мотив је дељење војне технологије, нешто што САД не жели, за разлику од Русије.

- Русија је спремна да прода С-400 било коме и дели технологију у одређеној мери - објаснио је Веземан, иако додаје да није јасно колико далеко би то дељење ишло.

Посебно за Турску, Веземан је рекао, С-400 је постао питање таштине.

- Не приклањајући се САД-у и НАТО-у, Турска показује да је сама свој шеф, да се може супротставити САД-у и НАТО-у - казао је Веземан.

Путин спроводи чистку, први на мети шеф обавештајне службе? Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА